Nikolić traži od Tadića da napusti vilu?

Smena na Dedinju

Nikolić traži od Tadića da napusti vilu?

Politika -
Iako se Nikolić sa Tadićem dogovorio da smene pod krovom u Lackovićevoj neće biti, Tadić će najverovatnije svom nasledniku predati ključeve

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preseliće se na Dedinje do polovine jula, ali i dalje nije poznato na kojoj će adresi živeti sledećih pet godina.

Kada je bilo izvesno da će kofere prebaciti u Tolstojevu 2a, novi obrt u pregovorima o formiranju vlade otvorio mu je i vrata vile u Lackovićevoj 10, u kojoj trenutno živi Boris Tadić, koji će odlaskom u opoziciju morati da se iseli.

U Upravi za zajedničke poslove, koja rukovodi državnom imovinom potvrđuju da još nisu dobili zvaničan zahtev za preseljenje novog predsednika.

"Čim stigne nalog od vlade, pripremićemo sve za selidbu Tomislava Nikolića", rekao je direktor Uprave Novica Antić.

Iako se Nikolić sa Tadićem dogovorio da smene pod krovom u Lackovićevoj neće biti, Tadić će najverovatnije svom nasledniku predati ključeve.

Pravo na državne krovove imaju predsednik, premijer, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i ministar odbrane.

Vladina uredba o krugu osoba koje mogu ili moraju da žive u rezidencijama, kao i o statusu pojedinih republičkih vila, više puta je menjana, zbog čega danas ne postoje kruto rezervisane kuće za predsednika, odnosno premijera.Ključevi se dele zavisno od toga koji je objekat slobodan.

Preuzimanjem rezidencije u Lackovićevoj Nikolić bi zaokružio skoro sve privilegije koje je uživao njegov prethodnik. U njegovim rukama već je blindirani "mercedes" S klase.

Jedina razlika je u obezbeđenju, dok Tadića čuvaju "Kobre", za sigurnost novog predsednika zaduženi su pripadnici MUP.

Specijalna vojna jedinica o Tadićevoj sigurnosti brinuće još sigurno godinu dana. Tako nalaže zakon, u kome stoji i da se ovaj period može produžiti ukoliko se proceni da mu je bezbednost ugrožena.

Kao bivši predsednik on ima pravo i na kancelariju u Palati Srbije, savetnika i sekretara, kao i službeni automobil sa vozačem.

Ukoliko ne nađe novi posao, Tadić će narednih šest meseci primati platu. Posle toga može da računa na "apanažu" u visini od 80 odsto predsedničkih primanja.

Ovakve pogodnosti, međutim, neće imati oni koji napuste ministarske fotelje. Zato će, u slučaju da odu u opoziciju, iz državnih vila izaći Dragan Šutanovac i Snežana Malović. Međutim, ostaje im pravo na obezbeđenje.

"Ako stručnjaci MUP procene da postoji bezbednosni rizik, njihova zaštita biće nastavljena u skladu sa stepenom opasnosti", rekao je šef vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović."To je sasvim normalno, jer i predstavnici opozicije imaju državne telohranitelje", rekao je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track