01:40

ISTORIČAR ANTIĆ U USIJANJU DANA: Svi hoće da preuzmu manastire i crkve SPC

kurir televizijA

POSLE PROTESTA U CRNOJ GORI, NOVI UDAR NA SPC: Stižu pretnje patrijarhu Porfiriju i sa Kosova USIJANJE DANA

Politika -

Nakon protesta povodom ustoličenja mitropolita Joanikija u Crnoj Gori i visokih bezbednosnih rizika za najviša sveštena lica, Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Porfirije trpe novi udar i to provokacijama sa Kosova. Naime, advokat Azem Vlasi poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj patrijašiji, kako se to čini po tradiciji, već u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Ko diktira udar na SPC? Kako će se protesti protiv ustoličenja odraziti na političku situaciju u Crnoj Gori? Da li je Milo Đukanović dao politički auto-gol potpirivanjem protesta?

Gosti Usijanja dana su prof. Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, prof. Jovan Janjić, kulturolog i Darko Obradović sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost. Urednica i voditeljka emisije je Silvija Slamnig.

Usijanje dana, Čedomir Antić, Jovan Janjić, Darko Obradović
foto: Kurir

- Izjava Azema Vlasija otkriva istinu i laži DPS-a, one su razvejane, on je jasno rekao da tim nedovršenim nacijama smeta SPC. Sve se radi da bi se preuzeli manastiri i crkve SPC, kaže Antić.

- Malo je verovatno da će neko tamo na Kosovu da se drzne da spreči ustoličenje, s tim u vezi ne bi mnogo nasedao da izjavu Azema Vlasija, kaže Obradović.

Usijanje dana, Čedomir Antić, Jovan Janjić, Darko Obradović
foto: Kurir

- Ko je Vlasi da procenjuje gde treba da se ustoliči srpski patrijarh, ili motripolit, pita se Jovan Janjić.

- Đukanović je hteo da pokaže da Crna Gora ne može da postoji bez njega, ali on je jedna ništarija i kriminalac, kaže Antić.

- Patrijarh je bio ugroženi treba da se prestane da se priča o tome kakvi su napadi pretili, organi Crne Gore su na osnovu svojih saznanja procenili šta da se uradi, kaže Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track