BIĆE VOJNE VEŽBE: Saradnja Rusije i Srbije ranije dogovorena
Foto: Rojters

Bilateralni sporazum o vojnoj saradnji

BIĆE VOJNE VEŽBE: Saradnja Rusije i Srbije ranije dogovorena

Politika -
Ne možemo da preispitujemo odluke koje smo odavno utvrdili potpisivanjem bilateralnog sporazuma sa Rusijom, ističu sagovornici u Ministarstvu odbrane

BEOGRAD - Vojne vežbe Srbije i Rusije ranije su dogovorene i predviđene bilateralnim sporazumom o vojnoj saradnji dve zemlje, navodi Ministarstvo odbrane posle kritika iz Evropske unije.

Tim povodom sagovornici ministarke Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović rekle su da se Srbija zalaže za evropske standarde, dok je savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić podsetio da Rusi i Amerikanci zajednički istražuju kosmos.

"Ne možemo da preispitujemo odluke koje smo odavno utvrdili potpisivanjem bilateralnog sporazuma sa Rusijom. To bi bilo jako neozbiljno i gotovo je nemoguce bez nekakvog zaokreta na nivou Vlade Srbije u promeni geostrateške politike", ističu sagovornici u Ministarstvu odbrane.

Komentarišući kritike EU zbog zajedničkih vojnih vežbi Srbije i Rusije, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimovic navodi da je geostrateško opredeljenje Srbije jasno - evropsko. "U domenu vojnih odnosa Srbija ima sporazume o saradnji sa preko 60 država širom sveta pa i sa Ruskom Federacijom.

Najintenzivniju saradnju u domenu odbrane ima u okviru Partnerstva za mir koja istovremeno uključuje najveći broj aktivnosti", ističe Joksimović. Ona napominje da je Srbija država pridružena EU i da sa njom ima otvoren i iskren odnos.

"Srbija mnogo radi na putu evropskih integracija i stalo nam je da evropski standardi postanu i naši, jer je to dobro za svaku oblast našeg društvenog i ekonomskog života", ističe potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Ivan Mrkić ocenjuje da su zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije razumljive.

"Meni je to sasvim u redu. Mislim na takav stav Ministarstva odbrane. Pa, zar nije Ruska Federacija još uvek u NATO Partnerstvu za mir? Zar nisu Rusi i Amerikanci u zajednickim istraživanjima kosmosa na stanici 'Mir', zar nisu Nemacka, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija bili u zajednickom naporu u postizanju glavnog sporazuma sa Iranom, zar nisu pre neki dan SAD otvorile ambasadu u Havani?", ističe Mrkić.

Vlade Srbije i Ruske Federacije potpisale su 13. novembra 2013. Sporazum o vojnoj saradnji, a krovni dokument potpisan je tokom posete Vladimira Putina, predsednika Rusije, u oktobru prošle godine u Beogradu.

(Danas/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja