Boško iz Dveri i Sanda DSS na ukrajinskoj listi kriminalaca
Foto: Nebojsa Mandic

Ostvarila se prva pretnja ukrajinskog ambasadora u Beogradu

Boško iz Dveri i Sanda DSS na ukrajinskoj listi kriminalaca

Politika -
Delegacija je optužena da je nezakonito ušla na teritoriju Ukrajine i da podržava okupacioni režim na Krimu

BEOGRAD - Zajednička delegacija Srpskog pokreta "Dveri" i Demokratske stranke Srbije (DSS), koja je bila u poseti Krimu od 26 do 29. oktobra, stavljena je na ukrajinsku listu kriminalaca koju vodi Centar za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, saopšteno je danas iz Dveri.

Kako se navodi u saopštenju tog pokreta, delegacija je optužena da je nezakonito ušla na teritoriju Ukrajine i da podržava "okupacioni režim na Krimu".

Na listi kriminalaca našli su se svi članovi delegacije, na čelu sa predsednicima te dve stranke Boškom Obradovićem i Sandom Rašković-Ivić, ali i predsednik Političkog saveta DSS Dušan Proroković, samo zato što je bio najavljen da će i on biti deo delegacije.

"Tako se ostvarila prva pretnja ukrajinskog ambasadora u Beogradu da će protiv članova srpske delegacije koja je posetila Krim biti pokrenuti 'odgovarajući postupci i mere'. Kao građani Srbije tražimo zaštitu od države i pozivamo je da reaguje protiv bahatog i nediplomatskog ponašanja ukrajinskog ambasadora u Beogradu koji preti građanima Srbije u sred naše države, smatrajući da može da ograničava kretanje na tuđoj teritoriji â teritoriji Ruske Federacije, a to je nemoguće", navodi se u saopštenju.

Predsednik "Dveri" Boško Obradović izjavio je, tim povodom, da to znači da su "Dveri" prijatelji Rusije i dodao da je time počastvovan."Možda danas kod mnogih postoji strah od sankcija ako se ode na Krim, ali uskoro će odlazak na Krim biti stvar prestiža i odraz slobodoljubivog duha Evrope i sveta", ocenio je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track