Stefanović: Ni MUP, ni BIA nikada nisu prisluškivali Pajtića!
Foto: Printscreen

Palata Srbije

Stefanović: Ni MUP, ni BIA nikada nisu prisluškivali Pajtića!

Politika -
Ovo tek tako da prođe neće, sve će biti detaljno ispitano pa da vidimo ko tu laže, rekao je ministar unutrašnjih poslova dodajući da je u toku opsežna akcija rušenja premijera Vučića

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratio se danas nešto posle 15 sati uživo iz Palate Srbija povodom navoda lidera DS Bojana Pajtića da je prisluškivan.

Stefanović je izjavio danas da ni MUP ni BIA nikada nisu prisluškivali telefone premijera Vojvodine Bojana Pajtića i Lidije Udovički. On je na konferenciji za novinare sa direktorom BIA Aleksandrom Đorđevićem rekao da je dokaz tome između ostalog i papir o prisluškivanju koji se pojavio na sajtu Telepromtera, a koji ni malo ne liči na dokumente iz te dve službe. On je dodao da je zajedno sa Đorđevićem spreman da odgovara ako se pruži ijedna trunka dokaza da su MUP ili BIA učestvoavli u presretanju komunikacije Pajtića i Udovički.

"Ja vam kažem da nikada nije dat nijedan nalog, niti je bilo kada dobijena bilo kakva naredba za njihovo prisluškivanje, odnosno presretanje njihovih telefonskih razgovora. Nama je sasvim jasno da je ovo potpuno fabrikovana i izmišljena priča", rekao je Stefanović.

Foto: Printscreen TV Pink
Foto: Printscreen TV Pink

Ministar je za taj papir o prisluškivanju rekao da lični na sasvim običan papir kao i da ovo neće proći tek tako, sve će biti detaljno ispitano pa da vidimo ko tu laže. On je naglasio i da mu je posebno odvratno saznanje da su premijera Aleksandra Vučića prisluškivali u trenucima dok je razgovarao sa ćerkom. Stefanović je naglasio da je s toga u toku opsežna akcija rušenja premijera Aleksandra Vučića.

"Sve ćemo proveriti, nemojte uopšte da sumnjate, mi smo životno zainteresovani da pokažemo kolike su ovo izmišlotine. Uvereni smo u to. Na kraju krajeva direktor BIA i ja za to garantujemo lično. I ne samo svojim ostavkama, što se uopšte ne dovodi u pitanje, ali da vidimo ima li trunke dokaza u tome."

"Pokuššaj destabilizacije i zato da idemo na izbore"

Stefanović je izjavio da je premijera upozorio na pokušaj destabilizacije zemlje i da mu je stoga i tražio raspisivanje vanrednih parlamentranih izbora. Stefanović je na konferenciji za novinare na kojoj je rekao da MUP i BIA nikada nisu prišluškovali telefone premijera Vojvodine Bojana Pajtića i Lidije Udovički rekao da će se te stvari ali i druge detaljno ispitati, da je Pajtić recimo imao obavezu da prihjavi krivično delo ako je imao o njemu saznanja... "Upozorio sam Vučića da mi se čini da je ovo pokušaj destabilizacije zemlje" rekao je Stefanović i podsetio da je zbog takvih stvari predložio vanredne izbore. Kako je rekao i ovo je deo stvaranja takve političke klime i zato je bolje da se raspišu izbori što pre.

Stefanović: Koferi dokumenata o prisluškivanju Vučića

Stefanović je izjavio da postoje koferi dokumenata o prisluškivanju lidera SNS Aleksandra Vučića, koje je posebno u periodu od 2008. do 2012. godine sprovodio režim Demokratske stranke. Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je te kofere dokumenata video svojim očima i da će u narednim danima i javnom imat priliku da se sa time upozna. "Iako nikada nismo prisluškivali Pajtića, mogu da kažem ono što sam videlo svojim očima, a lično sam video kofere dokumete prerisluškivanju Vučića naročito u periodu od 2008. do 2012. godine. Ne znam hoće li Vučić o tome lično govoriti jer nije želeo da se to objavljuje, ali očekujem da javnost narednih dana bude upoznata sa tim", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, to je bilo brutalno kršenje svih Vučićevih prava, koje je režim DS je godinama sprovodio prisluškujući telefonske komunikacije Vučić, uključujući i oni privatne prirode, sa svojom decom.

Đorđević: BIA ne prisluškuje bez odluke suda

Direktor BIA rekao je danas da BIA ne prisluškuje nikoga bez naloga suda, kao i da su to potvrdili kontrolni organi, među kojima je i zaštitnik građana.

"BIA ne može da prisluškuje nikoga bez sudske odluke. Sistem prisluškivanja je u tehničkom smislu tako uređen da je neophodna odluka nadležnog suda. To je u zakonskom okviru Zakona o BIA i Zakonika o krivičnom postupku", rekao je Đorđević.

On je podsetio da ovaj sistem postoji od 2003. dok je pre toga, kako je naveo "bilo malo drugačije, ali to je davno prošlo vreme". Upitan da li javnost može da veruje da nema neovlačhenog prisluškivanja, direktor BIA je rekao da tu instituciju kontrolišu organi skupštine i zaštitnik građana.

"Zaštinik građana je u par navrata davao izveštaje gde je rekao da se radi u skladu sa zakonom", naglasio je Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja