Mirović: Formiranje Vojvođanske akademije u službi predizborne kampanje
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

SNS se sa ovim ne miri

Mirović: Formiranje Vojvođanske akademije u službi predizborne kampanje

Politika -
Očigledno je da će odluka o formiranju VANUK-a živeti veoma kratko zato što je doneta jednom uskom političkom akcijom, rekao je visoki funkcioner SNS

NOVI SAD - Potpredsednik SNS Igor Mirović rekao je danas da je odluka o formiranju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), koju je donela pokrajinska skupština, u službi predstojeće predizborne kampanje.

Mirović je kazao da odluka o formiranju VANUK-a ima obrise politike zato što, kako je kazao, "DS , LSV i SVM insistiraju na podelama i promašenom konceptu sukoba pokrajinske i republičke vlasti".

On je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da su bilo kakve podele nepotrebne i da štete građanima Vojvodine, a da je odluka o formiranju VANUK-a jedan od faktora koji upravo utiče na stvaranje novih podela.

"Očigledno je da će odluka o formiranju VANUK-a živeti veoma kratko zato što je doneta jednom uskom političkom akcijom", rekao je Mirović i dodao da se SNS ne miri sa donošenjem takve odluke i sa njenim opstankom u društvenom životu Vojvodine.

On je nagalsio da je u Vojvodini na delu "strahovit sukob koncepcija" i da su predstojeći izbori prava prilika da se građani opredele da li su, kako je rekao za podele ili za okupljanje oko projekata. Mirović je rekao da, ukoliko na pokrajinksim izborima pobedi SNS, odnosno opcija okupljanja oko projekata da nema sanse da odluka o formiranju VANUK-a preživi.

On je još jednom ponovio da je formiranje VANUK-a u direktnoj suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda Srbije i predstavlja pokušaj razbijanja naučne, kulturne i akademske zajednice Srbije. "Poslanici u pokrajinskoj skupštini doživeli su juče još jednu vrstu poniženja sličnu onoj koja se dogodila prilikom neusvajanja tradicionalnog grba Vojvodine, iako je odluka o upotrebi tog tradicionalnog simbola ranije bila doneta", rekao je Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track