OŠTAR PROTEST SRBIJE: Protestna nota Hrvatskoj zbog Kovača i Tompsona!
Foto: Beta

Uručena hrvatskom ambasadoru

OŠTAR PROTEST SRBIJE: Protestna nota Hrvatskoj zbog Kovača i Tompsona!

Politika -

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave Mira Kovača i predavanja Tompsona.

Kako navode, protestna nota uručena je zbog izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača u kojima on vređa i omalovažava Srbija.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primena Zakona Republike Srbije opisuje rečima ‘povijesna perverzija’, a Republici Srbiji implicira da je ‘država iz koje su potekli planovi za ratove devedesetih”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

“Koristimo ovu priliku da ukažemo da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske, da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Ministarstvo spoljnih poslova izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perković Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme "Čavoglave", i "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.

"Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track