ŠOJGU OBEĆAO GAŠIĆU: Ruski helikopteri stižu u Srbiju do kraja godine
Foto: Fonet

Vojna saradnja

ŠOJGU OBEĆAO GAŠIĆU: Ruski helikopteri stižu u Srbiju do kraja godine

Politika -
Ruski ministar odbrane čestitao Srbiji na 3. mestu na Tenkovskom biatlonu

BEOGRAD Ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu, rekao je u razgovoru sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem da će helikopteri potrebni srpskoj vojsci biti isporučeni do kraja godine.

Gašić je prilikom susreta u Parku Patriot, posle finalne trke Tenkovskog biatlona u subotu, iskoristio priliku da apeluje na Šojgua da utiče na skraćivanje rokova za isporuku dva helikoptera Mi-17V-5. Kako prenosi Ministarstvo odbrane Srbije, za njihovu kupovinu proces pregovora je ušao u završnu fazu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Tema sastanaka dva ministra bila je bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije sa posebnim naglaskom na vojno-tehničkoj saradnji i zajedničkoj obuci i vežbama.

Šojgu je čestitao je Vojsci Srbije na osvojenom trećem mestu na Tenkovskom biatlonu i ocenio da se bilateralni odnosi razvijaju pozitivno. Takođe je potvrdio podršku Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Bratislav Gašić na ceremoniji zatvaranja Međunarodniih vojnih igara u Rusiji (Foto: Fonet)
Bratislav Gašić na ceremoniji zatvaranja Međunarodniih vojnih igara u Rusiji (Foto: Fonet)

Gašić je, sa svoje strane, istakao da je bilateralna vojna saradnja dve zemlje dostigla nivo odličnih opštih i političkih odnosa i da se od 2012, kada je sprovedeno 12 zajedničkih aktivnosti, obim saradnje višesturko povećao, pa su ruska i srpska vojska tokom prošle godine imale 34 zajedničke aktivnosti, uglavnom u oblasti obuke i vežbi. Gašić je naglasio da je veoma važno nastaviti kontinuitet sastanaka na najvišem nivou, izrazivši zadovoljstvo što će u oktobru ove godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Vasilij Gerasimov posetiti Srbiju. Takođe je ministra Šojgua pozvao da tokom 2016. godine dođe u našu zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track