SVI BI ONI NA ANDRIĆEV VENAC: Evo ko bi sve mogao da bude sledeći predsednik Srbije
Foto: Kurir

Šešelj, Ljajić, Selaković, Janjić...

SVI BI ONI NA ANDRIĆEV VENAC: Evo ko bi sve mogao da bude sledeći predsednik Srbije

Politika -

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović poslednji je u nizu političara koji su istakli kandidaturu za predsedničke izbore u Srbiji 2017. godine.

Na sednici Glavnog odbora Dveri danas je usvojen predlog Predsedništva da Obradović bude kandidat za predsednika ispred te stranke.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Iako je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić još krajem aprila ove godine izjavio da će se kandidovati za drugi mandat, jer će, kako je rekao, i dalje biti potreban premijeru Aleksandru Vučiću, u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) se još nisu izjasnili o njihovom kandidatu za budućeg predsednika Srbije.

Boško Obradović kandidat Dveri za predsednika Srbije

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je pre nedelju dana da u toj stranci nije bilo razgovora o predsedničkim izborima i da su informacije koje se plasiraju u javnosti tim povodom medijske spekulacije. On je dodao da je rok za predsedničke izbore u Republici Srbiji, maj 2017. godine i da ima sasvim dovoljno vremena da se u Srpskoj naprednoj stranci razgovara na tu temu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Nezvanično su kao mogući kandidati SNS pominjani doskorašnji ministar pravosuđa Nikola Selaković i aktuelna ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Srpski šef diplomatije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je krajem 2013. izjavio da će se na izborima 2017. "sigurno kandidovati ako tada bude u politici", a lider Jedinstvene Srbije i Dačićev koalicioni partner Dragan Marković Palma sredinom jula ove godine je predložio da Dačić bude kandidat te koalicije na predstojećim predsedničkim izborima.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić je u maju je izjavio da će se "kako sada stvari stoje" kandidovati na predsedničkim izborima. Potpredsednica vlade Mihajlović kritikovala je Ljajića zbog toga što je najavio kandidaturu za predsednika Srbije, a da prethodno o svojim namerama nije informisao premijera Vučića.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Centralna otadžbinska uprava Srpske radikalne stranke (SRS) 15. maja je donela odluku da kandidat SRS na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji bude predsednik stranke Vojislav Šešelj.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas opoziciju da se ujedini i na predstojećim predsedničkim izborima predloži zajedničkog kandidata.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je, takođe, danas da su predsednički i eventualni gradski izbori u Beogradu 2017. godine prilika da se započne dijalog o modalitetima zajedničkog nastupa opozicije u budućnosti i da saradnja ne sme da se svede isključivo na pronalaženje zajedničkog predsedničkog kandidata.

STRATEGIJA SNS: Nikolu Selakovića spremaju za predsednika Srbije

Lider Nove stranke Zoran Živković je ranije izjavio da bi opozicija trebalo da ima zajedničkog kandidata za predsednika Srbije "koji nije stranački aktivista" i u tom kontekstu pominjao zaštitnika građana Sašu Jankovića, koji je krajem maja medijima izjavio da će "doći vreme kada će predsednika birati građani, a ne stranke".

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Najave za učešće na predsedničkim izborima istakli su i lider Aktivne Srbije Dušan Janjić i nekadašnji član SNS Saša Mirković, kao i Sanda Rašković Ivić dok je bila predsednica Demokratske stranke Srbije (DŠ).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja