MIONICA I LUČANI: Naprednjaci proglasili pobede!
Foto: Tanjug

Lokalni vanredni izbori

MIONICA I LUČANI: Naprednjaci proglasili pobede!

Srbija -
Današnji tok glasanja na lokalnim izborima protekao je bez problema na biračkim mestima, ali su ga istovremeno obeležili incidenti za koje su se međusobno optuživali pristalice SNS-a i DS-a
1 / 2 Foto: Tanjug

LUČANI, MIONICA - U Lučanima i Mionici danas su održani lokalni izbori, a biračka mesta bila otvorena su od 7 do 20 časova. Biračko pravo u Lučanima moglo je da ostvari 17.723 birača na 42 biračka mesta, dok je u Mionici pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima imao 11.981 građanin. Glasalo se na 38 biračkih mesta.

Današnji tok glasanja na lokalnim izborima protekao je bez problema na biračkim mestima, ali su ga istovremeno obeležili incidenti za koje su se međusobno optuživali pristalice SNS-a i DS-a.

22.15 - Srpska napredna stranka osvojila je 50,02 odsto glasova na današnjim lokalnim izborima u Lučanima, odnosno 24 od 45 odborničkih mandata, saopštio je večeras kandidat te stranke za predsednika opštine Slobodan Jolović, ističući da im je na pobedi čestitao lider naprednjaka, premijer Aleksandar Vučić.

Jolović je novinarima u Opštinskom odboru SNS rekao da je, prema podacima te stranke, na drugom mestu lista Nova Srbija sa 14,46 odsto osvojenih glasova (sedam mandata), treća je lista Dveri sa 11,58 odsto glasova (pet mandata), četvrta je koalicija SPS i Jedinstvena Srbija sa 10,79 odsto (pet mandata), dok je 9,05 odsto (četiri mandata) osvojila Grupa građana "Jedan tim".

21.45 - Prema nezvaničnim rezultatima saopštenim iz štaba SNS, u Mionici je na lokalnim izborima pobedila koalicija okupljena oko SNS (NS, DSS, SDP, SPO) sa 63,4 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije je osvojila 17,41 odsto glasova, a DS 16,04 odsto glasova.

U Lučanima je najviše glasova osvojila SNS, a slede SPS, NS, JS, Grupa građana "Jedan tim". U Lučanima je do 19 sati glasalo 55,7 odsto birača, a u Mionici 62,59 odsto.

20.50 - Srpska napredna stranka sa osvojenih više od 60 odsto glasova građana, proglasila je ubedljivu pobedu, izjavio je funkcioner SNS Vladimir Đukanović.

On je novinarima ispred sedišta stranke u Mionici rekao da po preliminarnim rezultatima, sa 24 od 38 glasačkih mesta, naprednjaci imaju osvojenih 61 odsto glasova birača i već sada mogu da proglase ubedljivu pobedu.

20.10 - U Mionici glasanje na vanrednim lokalnim izborima završeno u 20 sati, izjavio je predsednik Opštinske izborne komisije Miloje Stanković. On je rekao da još nije poznat procenat birača izašlih na glasanje, dodavši da je po podacima od 18 sati, njih 62,59 odsto bilo na biralištima. Stanković je dodao i da zbog lošeg vremena još nije poznato kada će kompletan izborni materijal stići u Opštinsku izbornu komisiju.

19.05 - Na lokalnim izborima u Mionici do 18 sati, po podacima Opštinske izborne komisije, izašlo je više od 62 odsto građana, a izborni proces protiče bez problema.

Stanković je rekao Tanjugu i da izborni proces na glasačkim mestima protiče bez ikakvih problema.

16.00 - Predsednik opštinske izbore komisije Miloje Stanković rekao je da na biračkim mestima nije bilo nikakvih incidenata i da izbori protiču u najboljem redu. On je naveo da po poslednjem preseku stanja od 14 sati, na osnovu reprezentativnog uzroka sa pet biračkih mesta, izlaznost je 39,9 odsto od broja gradjana sa pravom glasa."Incidenti koji su se dešavali su bili van biračkih mesta i za njih izborna komisija nije nadležna", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, za izbornu komisiju je najvažnije da se na glasačkim mestima sve odvija u skladu sa zakonom i da nema nikakvih incidenata. Stanković je napomenuo i da su za sve incidente nadležni policija i drugi državni organi. U centru Mionice, ispred zgrade u kojoj su smeštene prostorije stranaka prisutno je tridesetak policajaca koji preventivno dežuraju kako ne bi došlo do novih incidenata.

11.50 - Izlaznost birača na vanrednim lokalnim izborima koji se danas održavaju u Mionici do 10 sati bila je oko 11 odsto, rečeno je agenciji Bea u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK). Prema rečima predsednika te komisije Miloja Stankovića, uzorak je rađen po podacima sa pet biračkih mesta - jednom u varoši Mionica i sa četiri seoska biračka mesta. Svih 38 biračkih mesta jutros je otvoreno na vreme "uz pojedinačne sitne teškoće, koje su otklanjane u hodu". To se, pre svega, odnosi na pojedina priplaninska sela u kojima, zbog noćašnjeg snega, svi članovi biračkih odbora nisu mogli da dođu na vreme. Na današnjim izborima učestvuju tri liste - koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS), koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) -Jedinstvena Srbija (JS) i Demokratska stranka (DS). Sa naprednjacima su još Nova Srbija (NS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), Srpski pokret obnove (SPO) i Demokratska stranka Srbije (DS S). Za 39 odbornika u SO Mionica konkuriše 117 kandidata - najmlađi ima 19, a najstariji 67 godina. U birački spisak upisano je 11.970 građana.

07.00 Građani opštine Lučani na izborima 28. decembra imaju zakonsko pravo da glasaju za jednu od pet izbornih lista - 1. "Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka", prvi na listi je Slobodan Jolović. Lista broj 2. je "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija", prvi na listi je Slavko Radosavčević. Nosilac liste broj tri je Milan Parezanović - "Dveri, poljoprivrednici i omladina za spas naše opštine - Milan Parezanović". Pod brojem 4. je "Nova Srbija - Velimir Ilić", prvi na listi je Radomir Dramlić i 5. lista je "Grupa građana -Jedan tim", prvi na listi je Milan Raičić.07.00 . Za 39 odborničkih mesta u Mionici boriće se 117 kandidata koji učestvuju na tri izborne liste - 1. Aleksandar Vučić - SNS (koalicija sa NS, SDPS, SPO i DŠ), 2." Ivica Dačić - SPS-JS - Snaga su ljudi" i Demokratska stranka Mionica - Milan Gavrilović Ćićovan.

06.55 - Vanredni lokalni izbori raspisani su za 28. decembar nakon raspuštanja lokalnog parlamenta i uvođenja privremenih mera pošto se saziv izabran 12. maja 2014. nije sastao više od tri meseca.Izborne komisije su pozvale građane opština Lučani i Mionica da u nedelju, sa ličnim dokumentima i obaveštenjima o vremenu i mestu glasanja, dođu na svoja biračka mesta i iskoriste svoje biračko pravo.

U Lučanima glasanje proteklo bez incidenata

Večeras u 20 sati zatvorena su 42 biračka mesta u opštini Lučani na kojima je pravo glasa na lokalnim izborim imalo 17.706 birača.

Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije Jovana Kovačevića, izbori su protekli u korektnoj i fer atmosferi.

"Na biračkim mestima nije bilo incidenata, a birački odbori nisu prijavljivali nikakve vanredne događaje, niti nepravilnosti", rekao je Kovačević Tanjugu.

Do 22 sata očekuje se da birački odbori dostave izborni materijal u sedište OIK, dodao je Kovačević.

Opštinska izborna komisija će, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora i utvrđenim rezultatima na biračkim mestima, saopštiti preliminarne rezultate izbora u opštini Lučani.

"Komisija ima rok od šest sati da to sprovede od momenta zatvaranja biračkih mesta", kazao je on i izrazio očekivanje da to može biti i ranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track