DRAGAN BJELOGRLIĆ: Još trpimo posledice loših odluka iz prošlosti

Major Softić u „Čizmašima“

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Još trpimo posledice loših odluka iz prošlosti

Pop kultura -
Period od Šestojanuarske diktature do početka Drugog svetskog rata umnogome je odredio sudbinu srpskog naroda. Iz toga ništa nismo naučili, kaže glumac

Snimanje televizijske serije „Čizmaši“, zasnovane na romanu akademika Dragoslava Mihailovića, koja će se od jeseni emitovati na RTS, ulazi u završnu fazu.Nakon Beograda i Senjskog Rudnika, ekipa se preselila u Narodni muzej u Pančevu, a mladom glumcu Miodragu Miši Dragičeviću na setu se pridružio Dragan Bjelogrlić.

Ekipa... Aleksandar Berček, Sloboda Mićalović i Dragoslav Mihailović
Ekipa... Aleksandar Berček, Sloboda Mićalović i Dragoslav Mihailović

Ponavljamo greške- Igram majora Softića, koji je branitelj glavnog junaka i pojavljuje u nekoliko poslednjih epizoda. Meni je vrlo zanimljivo i inspirativno kao glumcu da tumačim jedan netipičan lik. Volim knjigu „Čizmaši“ i veoma me je obradovalo kad sam čuo da će se raditi ekranizacija jednog takvog dela - kaže Bjelogrlić i dodaje:- Period tridesetih godina prošlog veka slabo je tretiran u literaturi i na filmu, a posebno od Šestojanuarske diktature do početka Drugog svetskog rata, kada se umnogome odredila dalja sudbina srpskog naroda u 20. veku. Mi smo svoje greške posle periodično ponavljali. Ubijen nam je kralj, a mi iz toga nismo skoro ništa naučili. Živimo i danas posledice tog perioda. Da je Srbija tada krenula drugim putem, naša sadašnjost bi drugačije izgledala. Nešto novo što spremam kao reditelj baviće se tim delom naše istorije.Kroz razne faze - od odrastanja u rudarskom zavičaju, vojničkih dana, perioda depresije i boravka u vojnom zatvoru, a potom i u duševnoj bolnici - oficira Žiku Kurjaka igra debitant Miodrag Dragičević.- Skupljam glumačke veštine i kradem zanat od velikih glumaca poput Bjele i Ace Berčeka, s kojim radim. Sestra Tamara Dragičević je presrećna što sam dobio ovakvu ulogu i jedva čeka da serija krene s emitovanjem - otkriva Miša.Reditelj Dejan Zečević smatra da će seriju publika lepo prihvatiti.

Debitant... Miša Dragičević
Debitant... Miša Dragičević

Uskoro na TV- Ostalo nam je još 20 dana rada u Zrenjaninu i Valjevu i snimanje u Bugarskoj. Ljudi s RTS su najavili da ćemo je videti već u sezoni jesen-zima. Moja sreća kao reditelja je to što sam uspeo da okupim sve glumce koje sam želeo u podeli, valjda zahvaljujući reputaciji romana i pisca. Mnogo žanrova će se tu nalaziti, u središtu jeste melodramska, čak i ljubavna priča između glavnog junaka i lika koji tumači Sloboda Mićalović.

Miša DragičevićLJUBAVNE SCENE NISU JEDNOSTAVNEDragičević je sa Slobodom Mićalović snimao i ljubavne scene i otkrio nam da mu nije bilo baš lako da se skoncentriše.- Moraš da se koncentrišeš na razne druge stvari kao što su tekst, gde stoje kamere i da ne pokriješ kolegu. Nije lako i jednostavno kao u životu - objašnjava Miodrag Dragičević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track