REŠITE DILEMU: Evo da li se želudac smanjuje ako jedemo manje
Foto: Shutterstock

Saveti

REŠITE DILEMU: Evo da li se želudac smanjuje ako jedemo manje

Žena -
U teoriji se veruje da, ako jedemo manje, i naš želudac se smanjuje, pa smo onda i manje gladni.

Smatra se da na taj način zaustavljamo proces gojenja. Zvuči idealno dok ne shvatimo koliko malo bi zapravo neko trebao jesti kako bi postigao takav učinak. Istraživanja su pokazala da, ako želimo smanjiti zapremninu želudca za 75 posto, moramo jesti samo 600 kalorija dnevno."Pa čak i da uspete smanjiti opseg želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osećaj gladi”, kaže kalifornijski nutricionista Džejms Li. Hemijski spojevi i hormoni odgovorni su za stvaranje osećaja gladi.

"To znači, što je želudac manji, to je glad veća”, objašnjava Li.On tvrdi da je mršavljenje izgladnjivanjem najgore je što možete učiniti svome telu. Ne samo da nije zdravo nego nije ni delotvorno. Čak polovina ljudi koja nastoji smršati izgladnjivanjem vrati se na staru kilažu ili se još dodatno ugoji.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Kapacitet želudca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje", dodaje Lee i ističe kako se može smršati uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i leptina.Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad a povećava potrošnja kalorija."Veći broj manjih obroka i najmanje sedam sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji regulišu glad", poručuje ovaj nutricionista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track