Foto: Dado Đilas

Skandal

ŠAPONJIĆ PRODAT U BESCENJE: Upravi se žurilo da uzme 1.500.000 evra!

Kao da je štoper talentovani srpski napadač poslat u Benfiku za duplo manju sumu od one koju bi klub realno mogao da dobije na leto

Fudbal
> 22:42h

Ivan Šaponjić nije više fudbaler Partizana. Zlatni „orlić“ prodat je Benfiki za samo 1.500.000 evra. Iako su za svog supertalentovanog napadača mogli da dobiju i duplo veću sumu na leto, odlazeća uprava crno-belih je pošto-poto rešila da obavi transfer. Svetski šampion je dat Portugalcima u bescenje! Legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala Dragoslav Šekularac shvata da se klubovi suočavaju s besparicom, ali bi uprkos teškoj situaciji učinio sve da zaustavi odlazak Ivana Šaponjića u Benfiku ili Marka Grujića u Liverpul. Računica fudbalskog velemajstora je prosta - zašto prodavati dečaka za sitniš kad će za tri godine isti vredeti između deset i 20 miliona evra. Neshvatljivo - Ne možeš tome da se suprotstaviš, jer ima tih muljatora koji bi da obave transfer po svaku cenu, bez obzira na to što je dete u pitanju i što će mu za dve ili tri godine cena skočiti nekoliko puta - priča bez uvijanja popularni Šeki i nastavlja: - Muljatori obezbede toliko novca za igrača i roditelje da im jedno vreme bude obezbeđena egzistencija. Meni je kao bivšem igraču drago da deca rešavaju neka životno važna pitanja svojim transferima, ali se tu postavlja i pitanje koliko je neko sa 18 ili 19 godina sposoban da raspolaže tolikim novcem na pravi način.

Aminovali prodaju... Milorad Vučelić i Miloš Vazura

Bogato životno iskustvo Šekularca je uverilo da dečaci, zbog veličine stranog kluba i novca, promene način razmišljanja. - Pa, ja sam imao 25 kad je po mene došao Juventus, pa sam hteo da izludim od cifri koje su Italijani pominjali u pregovorima sa Acom Obradovićem. Mogu misliti kako je ovim mlađima danas, iako, priznajem, ova deca sada ranije sazrevaju nego što je bio slučaj s ranijim generacijama. Ništa nije kao pre Posle pregovora s Juventusom Šeki je još četiri godine čekao na dozvolu da ode preko granice. - Postojalo je pravilo po kojem pre 28. godine nisi mogao preko. U stvari, mogao sam da emigriram ilegalno i da posle godinu dana pauze zaigram za Juventus, ali ja sam znao da ne bih mogao toliko dugo da izdržim bez fudbala i još duže bez Beograda. Otišao sam u Karlsrue u 29. godini za 230.000 maraka i sad mi je mirna glava, uživam kao penzioner u mom Beogradu.

Surova realnost STRANCI KORISTE NAŠE SIROMAŠTVO Nisu samo domaći „muljatori“ zaslužni za toliki odliv mladih fudbalera iz Srbije. Šekularac gotovo da ne pravi razliku između njih i stranih klubova. - Stranci koriste naše siromaštvo. Kupe 20 dečaka iz Afrike i s Balkana za po dva miliona, trojica od njih prođu i na njima zarade ogroman novac, a ostale vrate po istoj ceni za koju su ih doveli iz matičnih klubova. To je taj sistem poslovanja koji su oni uspostavili i kako nam „pomažu“ da preživimo - zaključio je Šekularac.