Izložba povodom veka srpskog vojnog vazduhoplovstva

Postavku, koja obuhvata makete letilica, otvoriće komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak

Beograd
> 16:36h

BEOGRAD - U Muzeju vazduhoplovstva u ponedeljak će, u okviru obeležavanja veka vojnog vazduhoplovstva biti otvorena izložba "Vek srpskog vojnog vazduhoplovstva u minijaturi".

Postavku, koja obuhvata makete letilica, otvoriće komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak, najavio je taj muzej.

Centralno obeležavanje veka vojnog vazduhoplvostva u Srbiji biće obleženo velikim međunarodnim aero mitingom 1. i 2. septembra na aerodormu Batajnica.

Međunarodni aeromiting će obuhvatiti i izložbu naoružanja i vojne opreme, pozvani su predstavnici 23 države a centralni, letački deo manifestacije je najavljen za 2. septembar.

Pozvani su predstavnici Angole, Austrije, BiH, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Danske, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Turske, Francuske, Crne Gore, Češke, Švajcarske, Švedske i Španije.

U okviru obeležavanja veka vojnog vazduhoplovostva u Srbiji, kako je prethodno najavljeno, biće snimljen dokumentarni filma, izdata prigodna markica i organizovan naučni skup.

Pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju

Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

Na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik je doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, u čiji sastav su ušli svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta, a u to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

Za prvog komandanta postavljen je major Kosta Miletić, a prvi vojni aerodrom nalazio se u Trupalskom polju u blizini Niša.

Srbija je tada bila i jedna od pet država koja je, tokom opsade Skadra 1913. godine, upotrebila vazduhoplove u borbenim dejstvima. Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je vid vojske koji objedinjuje rodove i službe čiji su organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima u vazdušnom prostoru i na zemlji.

Kontrola vazdušnog prostora, odvraćanje od agresije vazduhoplovnih snaga i sprečavanje iznenađenja, protivvazduhoplovna odbrana teritorije i vazduhoplovna vatrena podrška, spadaju u zadatke vojnog vazduhoplovstva.

Oni su zaduženi i za izviđanje iz vazdušnog prostora, prevoženje vazdušnim putem, učešće u pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa i angazovanje u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji.

U sastavu vojnog vazduhoplvostva su 204. vazduhoplovna brigada, 98. vazduhoplovna brigada, 250. raketna brigada protivvazduhoplovne odbrane, 126. centar vazdušnog osmatranja i javljanja, 333. inžinjerijski bataljon, 210. bataljon veze, Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović"... Uz avione "mig -29" i "mig -21", vojno vazduhoplovstvo raspolaže, između ostalog, helikoterima "gazela", kao i "Mi 8" i "M-17" i avionima "orao", "galeb", "lasta".