Foto: Profimedia

EVO I ZAŠTO

DA SE USUĐUJETE DA PROBATE? Ugasili su profil na Fejsbuku na nedelju dana i postali SREĆNI!

Istraživanje sprovedeno u Danskoj pokazalo je da samo nedelju dana bez Fejsbuka može čoveka učiniti srećnijim.

Tech
> 08:52h

Istraživanje je rađeno na grupi od 1.095 osoba koje svakodnevno koriste Fejsbuk, iz različitih demografskih grupa, od 16 do 76 godina. Podelili su ih u dve grupe, jednoj su uskratili pristup popularnoj društvenoj mreži na nedelju dana, dok je druga grupa nastavila najnormalnije da koristi Fejs, kao i pre eksperimenta.

Nakon nedelju dana rezultati su bili vrlo jasni. Oni korisnici koji su dobili zabranu korišćenja Fejsbuka u znatnoj meri su bili srećniji. Čak 55 posto njih je utvrdilo da osećaju manji stres. "Fejsbukk je stalno bombardovanje sjajnih vesti od nekoga drugog, a mnogi od nas proživljavaju svoje probleme. Često smatramo da se ne zabavljamo dovoljno dobro, kao i ostali naši "prijatelji". Upoređivanje sebe sa drugima može povećati nezadovoljstvo", objasnio je Meik Viking, glavni direktor Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu. Na društvenim mrežama, a posebno na Fejsu i Instagramu, korisnici se često trude da prikažu sebe u najboljem mogućem svetlu, iako puno toga izostavljaju. Stoga se lako može steći pogrešna slika ili videti samo jedna strana života drugih.
Nekim učesnicima ovog istraživanja nije bilo lako ni započeti eksperiment, jer su previše navikli na Fejsbuk. "Fejs je veliki deo mog života, još od tinejdžerskih dana. Puno društvenih aktivnosti vrti se tamo", rekao je Stin Čen (26). Slično je bilo i za Anu Dorno (35): "Svako jutro kad bih se probudila prvo bih otvorila aplikaciju na mobilnom telefonu da vidim da li se dogodilo nešto uzbudljivo ili važno preko noći. Otvarala sam Fejs samo iz navike, a zatim sam ga obrisala sa telefona. Nakon toga sam primetila da puno brže rešavam svoju redovnu listu zadataka i bila sam produktivnija. Osetila sam i veći mir jer nisam stalno bila suočena sa dešavanjima na Fejsu. " Oni koji su u istraživanju pauzirali, takođe su prijavili da imaju bolju koncentraciju i da osećaju porast zadovoljstva, ali i da su imali duže razgovore sa osobama oko sebe. Danski institut sada želi da sprovede dugotrajnije istraživanje, ali nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Fejsbuka.

(express.hr)