Recept

Kremasti spanać

.

Recept dana
> 22:20h

SASTOJCI 800 g spanaća 1 crni luk 3 kašike prezli 100 g rendanog trapista 50 g maslaca 2 kašike brašna 2,5 dl mleka so, biber malo muskatnog oraha (nije obavezan) PRIPREMA 1. U vodu koja vri ubacite očišćeni spanać i kuvajte oko tri minuta, dok ne uvene, pa ga dobro ocedite. 2. U šerpi otopite maslac i dodajte brašno. Napravite pastu, pa sve zalijte toplim mlekom. Dobro pomešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite i dodajte prstohvat muskatnog oraha. Na kraju dodajte rendan ili sitno seckan sir (75 grama) i lagano mešajte da bi se rastopio. 3. Na tiganju zagrejte ulje i sitno iseckan luk. Dinstajte ga dok ne omekša, pa ubacite i usitnjen beli luk. Dodajte blanširani spanać kuvajte jedan minut, pa sve to preručite u spremljeni bešamel. Masu preručite u posudu za pečenje i pospite prezlama i ostatkom sira, ubacite u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni da jelo dobije zlatnu boju. 4. Spanać poslužite uz jaje na oko, krompir-pire ili ga jednostavno stavite na prepečen hleb.