gODIŠNJICA

KORDON POLICIJE JUTROS BLOKIRAO HRTKOVCE, SAOBRAĆAJ KONAČNO NORMALIZOVAN: Šešelj otišao iz Jarka, kaže da je provocirao režim! Čanka zaustavili kod Rume! (VIDEO)

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj i njegovi simpatizeri krenuli su danas u Hrtkovce povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, posle kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine. On je održao govor u Jarku, a onda krenuo nazad za Beograd.

Politika
> 16:04h

16.00 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su danas bili angažovani u okolini Hrtkovaca završili su planirane aktivnosti, saopštio je MUP.

Saobraćaj koji je bio obustavljen na državnom putu od sela Jarak do mosta preko reke Save kod Šapca, zatim na lokalnom putu od Hrtkovaca do Nikinaca i na deonici od Rume do auto-puta ponovo je normalizovan, navodi se u saopštenju.

12.40 Lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da funkcioneri te stranke nisu stigli danas do Hrtkovaca, jer ih je policija zaustavila na putu nakon što su izašli iz Rume.

On je za agenciju Beta rekao da su naišli na preprečena vozila policije i da im je tu rečeno da je zabranjeno svako okupljanje u Hrtkovcima i da ne mogu dalje.

12.15 Nekoliko poslanika Demokratske stranke koji su pošli u Hrtkovce policija je danas zaustavila na naplatnoj rampi kod Rume.

foto: Printscreen Kurir Tv

Poslanik DS-a Balša Božović rekao je da im nije dozvoljen prolaz, jer je policija dobila naredbu da poslanike te stranke ne puštaju.

12.00 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sve u redu i pod kontrolom u Hrtkovcima, uz jedan incident koji se dogodio.

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da je država rekla da neće biti nikakvih skupova u Hrtkovcima, i da će tako i biti.

foto: Dado Đilas

"Dogodio se manji incident i odgovorna lica će biti privedena pravdi", poručio je on dodajući da sve ostalo protiče mirno i bez ikakvih problema, a da država, kada kaže da će nešto da uradi, ona to i obavi tako.

11.42 Niti su Hrtkovci pod opsadom, niti su u tom mestu angažovane hiljade policajaca, kako su preneli pojedini mediji, kaže načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Đuro Mandić.

"Apsolutno su netačne informacije koje su se pojavile u medijima da je u Hrtkovcima trenutno angažovano 1. 500 policajaca, jer je broj pripadnika MUP-a, koji su trenutno na terenu, tri puta manji", rekao je Mandić za Tanjug.

11.32 Funkcioner Demokratske stranke Balša Božović će probati da uđe u Hrtkovce, saopštili su iz ove stranke.

11.05 Član Predsedništva Liberalno demokratske partije (LDP) Đorđo Žujović napadnut je na skupu u Hrtkovcima. Kako saznajemo, pristalice LDP su držali natpis "Šešelj ratni zločinac", a onda su im prišli simpatizeri SRS i krenulo je koškanje i udarci.

11.01 Vojislav Šešelj je nakon održanog govora u Jarku krenuo za Beograd.

10.37 Kako Kurir saznaje, lider LSV Nenad Čanak sa svojim pristalicama krenuo je iz Novog Sada ka Hrtkovcima. Ne zna se da li će i on doći u Jarak il ili će probati da uđe u Hrtkovce.

FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas

Potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da će funkcioneri i pristalice te stranke doći danas u Hrtkovce kako bi iskazali protest zbog nereagovanja države na postupke Srpske radikalne stranke.

10. 35 Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je miting u Hrtkovcima organizovan da bi provocirao režim a ne građane hrvatske nacionalnosti.

"Ovo jeste jedna vrste provokacije, ali mi kao opozicija imamo pravo na provokaciju. Svuda u svetu opozicija može da provocira režim. Ovo je provokacija režima", rekao je Šešelj.

10.16 Meštani Hrtkovaca ogorčeni jer ne mogu gosti da im dođu na slavu zbog blokade.

10.07- Predsednik SRS Vojislav Šešelj stigao je u Jarak gde se nalazi policijski kordon i blokada puta ka Hrtkovcima gde su radikali najavili skup. On je blokadu ocenio kao grešku, rekao je da su angažovane velike snage, ali i da je dva puta već bio u Hrtkovcima, doduše, kako je rekao, u zatvorenom prostoru

foto: Dado Đilas

10.05 Na prilazima, kao i u samom selu Hrtkovci primećen je veliki broj pripadnika policije. Na putu ka Hrtkovcima je pored blokade postavljen i kordon policije.

FOTO: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Tanjug/Tanja valič

9:40 - Prolaz u Hrtkovce omogućen samo meštanima i dostavljačima hrane koji moraju da pokažu ličnu kartu. Vjerica Radeta i Nataša Jovanović prve stigle pred Hrtkovce.

foto: TANJUG/ TANJA VALIC

9:20 - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je za Kurir, pred odlazak na miting u Hrtkovce, da ide na lice mesta da napravi krivčno delo za koje se može dobiti i 5 godina zatvora!

"Ja ću na licu mesta da napravim krivično delo, da sam zatečen u izvršenju, za koje se može izreći više od 5 godina. Čak i ako Čanka pljusnem po njušci, to je lakša telesna", rekao je Šešelj.

9.15 - Na ulazu u selo postavljene su snage policije i Žandarmerije.

9:00 - Zbog najavljenog, a zabranjenog, okupljanja radikala u Hrtkovcima, jutros su blokirani svi putevi ka tom sremskom selu, a na magistralnom putu ka Šapcu takođe se nalazi policijska blokada. Inače, taj pravac ka Hrtkovcima lider SRS Vojislav Šešelj označio je kao put kojim će radikali ići ka Hrtkovcima.

foto: Tanjug/Tanja valič

Već na izlazu sa auto-puta kod Rume primetan je veći broj policajaca, a u mestu Jarak, na skretanjj za Hrtkovce i Šabac put je blokiran, a vozila mogu samo ka Sremskoj Mitrovici. Samo žitelji Hrtkovaca, sa ličnom kartom koja potvrđuje da žive u tom mestu, mogu danas ući u svoje selo.

foto: Tanjug/Tanja valič
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Dado Đilas
FOTO: Dado Đilas

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, posle kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

foto: Dado Đilas

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će "lično sprečiti" skup radikala.

ZATVOREN ULAZ U HRTKOVCE: U selo danas od 12 mogu samo meštani, policija na licu mesta

Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti. ; Zbog najave tog skupa, saobraćaj ;na deonici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, biće obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći.

foto: Dado Đilas

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u "dobroj veri da čine dobro političko delo".

"Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gde nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo", rekao je Šešelj.

Na skupu pre 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je izmedju ostalog pročitao imena 17 "nelojalnih" meštana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvodjansko selo.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

"Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumeju odluku države", kazao je Vučić.

(Kurir.rs/Agencije/Foto Dado Đilas)