Foto: Shutterstock

Skupa kozmetika nije uvek rešenje

KOŽA VAM JE OVIH DANA IZMUČENA? Lek vam je nadohvat ruke, sve imate u svojoj KUHINJI

Odvojte vreme za sebe Pošto zbog situacije s koronavirusom ne možete da odete do kozmetičara ili estetskog hirurga, pravo je vreme da otkrijete {ta možete da uradite sami za sebe

Žena

Sedite u kući i imate vremena da se iznova i iznova analizirate. Nervirate se, naravno, čini vam se da vam je lice trenutno izmučeno više nego inače. Nažalost, još ne možete da odete kod svog lekara i priuštite hemijski piling, laser, mezoterapiju ili neki drugi kozmetički tretman...

Ne treba zbog toga da paničite. Za bolji izgled kože pobrinite se sami - sve što vam je potrebno da biste ponovo zablistali nalazi se u vašoj kuhinji!

Prirodni materijali, začini ili lekovito bilje mogu mnogo da urade za vašu kožui kompletan organizam, pa se - latite posla.

Kako da napravite zdrave maske za lice od sastojaka koje uvek imate u kući, čitaoce Kurira savetuje dr Andrea Cvijetinović, doktor estetike i antiejdžing medicine, specijalizant plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije Kliničkog centra Srbije.

foto: Privatna Arhiva

Smanjite upalne procese

Na masnu i aknoznu kožu lica danas se žale tinejdžeri, devojke, muškarci, žene... Uzroci mogu da budu razni, hormonski, genetski, a do pogoršanja stanja može da dovede i upotreba neodgovarajuće kozmetike. - Ako se borite s masnom kožom, smetaju vam bubuljice, miteseri, pore, vidite da vam je lice izmučeno, ne samo aknama već i raznim terapijskim protokolima, napravite sami masku za lice. Sve što vam je potrebno su zeleni čaj, glina i propanten.

Koja je prednost zelenog čaja? - Brojnim studijama dokazani su njegovi efekti - bogat je polifenolima koji imaju snažno antioksidativno dejstvo; stub su odbrane od slobodnih radikala, pokretača neželjenih procesa ili oboljenja u organizmu. Oni ubrzavaju starenje, ali i pogoršavaju stanje aknozne kože.

Kako deluju polifenoli? - Deluju antimikrobno, smanjuju upalne procese, antikancerogeni su. Kada je koža u pitanju, regulišu produkciju sebuma i dobar su saveznik u lečenju akni, štite našu kožu od UV zračenja, a samim tim i od pojave znakova starenja.

Zašto je glina važna? - Bogata je kalcijumom, magnezijumom, cinkom, silicijumom... Hiljadama godina se već primenjuje kao lek za razne procese na koži: jača imunitet i učestvuje u regeneraciji kože, smanjuje upalne procese, čisti pore tako što apsorbuje nečistoće. Kada je skinete/isperete, svi toksini odlaze s njom.

Šta ako nam upravo ovaj sastojak nedostaje? - Prah gline može da se kupi u svakoj apoteci ili drogeriji. Uzmite veće pakovanje, dugo će vam trajati.

Ne zaboravite hidriranje

A propanten? - Propanten gel je takođe lako naći, može da se koristi kao dnevna nega ako je masna koža ili kao regenerativna krema tokom lečenja akni. Iako je koža masna na površini, često može da bude dehidrirana. Aknozna koža je neretko izmučena i ispucala nakon drugih terapijskih protokola koji mogu i da zapuše pore i dodatno pogoršaju stanje. Ovaj gel smiruje razne iritacije, crvenila, ubrzava zarastanje raznih oštećenja na koži, takođe usporava starenje. Pantenol je odgovoran za održavanje vlažnosti, dok ekstrakt hamamelisa zateže kožu i skuplja pore.

Kako još možemo da poboljšamo izgled kože? - U kuhinji, nadohvat ruke su nam med, maslinovo ulje, grejp i cimet - oni hidriraju i regenerišu kožu. Med i pčelinji vosak se uveliko koriste u kozmetičkoj industriji jer su čarobna mešavina ugljenih hidrata, proteina, amino-kiselina, enzima, minerala, antioksidanasa, vitamina...

Cimet pak pomaže u stvaranju kolagena tipa 1, čini kožu elastičnom, zaustavlja starenje. I grejp je neophodan u procesu kolagenoze kao odličan antioksidans, izvor vitamina C. Od njega naše lice izgleda jedro.

foto: Shutterstock

KAKO DA HIDRIRATE LICE

1 kafena kašika meda

1 kafena kašika maslinovog ulja

1 kafena kašika soka od grejpa

1/2 kafene kašike cimeta

Pomešajte sastojke. Stavite masku 10 min. u frižider da se stegne, a ako ostane ređa, dodajte još malo meda. Držite na licu 15-20 min, isperite mlakom vodom.

MASKA ZA MASNU KOŽU

2 kafene kašike ohlađenog zelenog čaja

1 kafena kašika praha gline

1/2 kafene kašike propantena

Pomešajte sastojke. Ako vam se čini da je maska previše gusta, dodajte malo čaja, u suprotnom prah gline. Držite je na licu 20 minuta, isperite mlakom vodom. Možete da je nanosite jednom nedeljno.

OBRATITE PAŽNJU Ako imate preosetljivu kožu, sklonu ekcemima, nemojte preterivati s lokalnim korišćenjem maslinovog ulja, posebno ne po celom telu, kada želite da se zaštitite od delovanja UV zraka. U maskama za lice koristi se prvenstveno zbog antioksidativne funkcije.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock