sve bi trebalo da se okonča do 16 sati

KURIR NA JARINJU: ROSU se povukle s Jarinja i Brnjaka posle 13 dana! Pogledajte, ispraćeni su povicima Srbija, Srbija! (VIDEO)

* ROSU se još nisu povukle sa Brnjaka, rok do 16 časova * Srbi pomerili kamione, oslobođene obe trake * Kfor: Rasporedili smo se na Jarinju i Brnjaku, ostajemo dve nedelje

Politika
> 17:36h

JARINJE - Nakon što je u Briselu, Beograd prihvatio kompromis za rešenje situacije na Kosovu i Metohiji, danas se očekuje da se specijalne jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka i da se uklone barikade.

16:16 - Jedinica Rosu se povukla i sa Brnjaka

Specijalna jedinica Rosu povukla se i sa administrativnog prelaza Brnjak kod Zubinog Potoka,

FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.

15.08 - Ovako su Srbi na Jarinju ispratili ROSU...

... uzvikivali "Srbija, Srbija".

foto: Kurir

14.45 - Pogledajte odlazak ROSU sa Jarinja.

14.35 - Jedinica Rosu povukla se sa Jarinja! Seli u troja borna kola i otišli, javlja izveštač Kurira s lica mesta.

Povlačenje ROSU sa Jarinjafoto: Kurir/Z.Š.

Sa Brnjaka se još nisu povukli.

Povlačenje ROSU sa Jarinjafoto: Kosovo online printscreen

13.01 - Sporni kamion sa transparentom "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština" sklonjen je još dalje od puta, ka parkingu. ROSU i dalje stoje u koloni ali ne kreću. Srbi su pomerili sporni kamion i šator, ali ROSU ničim ne pokazuju da su spremni da krenu.

Podsećamo, rok za povlačenje ROSU ističe danas u 16 časova.

12.53 - ROSU traže da se pomeri ovaj kamion iako nije na putu jer im navodno smeta?! Kamion stoji parkiran pored puta i ne ometa prolazak ali im verovatno smeta znak ZSO - Zajednice srpskih opština.

foto: Kurir

12.49 - Jedinica ROSU vratila se na početni položaj, kolona njihovih terenaca sada stoji nasred kolovoza a ne pored puta. Na istu poziciju stiže i jača patrola Kfora.

12.38 - Obe trake puta oslobođene, ROSU u koloni ali ne kreću. Pripadnici ROSU tražili da se pomeri još jedan kamion koji stoji pored puta. Tu je i grupa Srba koja stoji pored puta i uzvikuje "Srbija, Srbija".

12.14 - Srbi uklonili desetak kamiona sa barikada ka Jarinju.

11.03 - Kfor: Intenzivirali smo patrole duž glavnih saobraćajnica. Misija Kfora predvođena NATO-om počela je da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na severu Kosova i Metohije, koji su postigli Beograd i Prištine u okviru dijaloga pod okriljem EU. U saopštenju Kfor navodi da je već intenzivirao patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, Kfor će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, piše u saopštenju. Kfor navodi da su aktivnosti međunarodnih snaga na KiM odgovor na razvoj događaja na severu proteklih dana.

10.50 - Preko Jarinja je iz pravca Kosovske Mitrovice a prema administrativnom prelazu Jarinje prošlo 5-6 šlepera koji su bili blokirani poslednjih 15 dana.

10.44 - Situacija na Jarinju nepromenjena, 30-ak vojnika Kfora na Jarinju, ROSU se i dalje ne povlače. Zasad i dalje slobodna jedna traka puta. Nekoliko stotina Srba i dalje ne napušta položaje.

foto: Kurir/Z.Š.

Kfor: Rasporedili smo jedinice na Brnjaku i Jarinju, ostajemo dve nedelje

Misija Кfora saopštila je da je započela korake u podršci sprovođenju najnovijeg sporazuma o deeskalaciji na severu Кosova postignutog između Prištine i Beograda u okviru dijaloga koji je omogućila Evropska unija.

Кfor navodi da je povećao patrole na glavnim saobraćajnim putevima koji su bili blokirani, kao odgovor na razvoj događaja na severu Кosova. Kfor navodi da je već povećao patrole na glavnim saobraćajnim putevima na severu Kosova koji su bili blokirani, kao odgovor na razvoj događaja na prelazima Jarinje i Brnjak. Navodi se da će Kfor, počev od ovog vikenda, u naredne dve nedelje privremeno ostati na tom području u skladu sa sporazumom postignutim u Briselu i u skladu sa mandatom proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kako bi se obezbedilo mirno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Кosovu.

10.17 - Petković: Zadovoljni smo ishodom prve faze sporazuma. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da povlačenje specijalnih policijskih jedinica Rosu protiče kako je i dogovoreno u Briselu i da Beograd može da bude zadovoljan ishodom prve faze sprovođenja sporazuma iz sedišta EU.

"Od 8.00 jutros počelo je povlačenje Rosu koji je protivpravno ušao na sever Kosova i Metohije. Došao je Kfor, koji ima mandat da bude tu, a naši ljudi će se povući sa puteva. Krenula je celokupna tranzicija, u prvoj smo fazi sprovođenja sporazuma iz Brisela, a u ponedeljak će se početi sa režimom nalepnica za tablice", rekao je Petković za TV Prva. On kaže da Beograd može da bude zadovoljan postignutim u Briselu. "Situacija na KiM jeste teška, kao i naša pozicija, ali ćemo se boriti. Nema više skidanja tablica i ponižavanja našeg naroda, nema probnih tablica sa simbolima takozvanog Kosova, nema taksi od pet evra... Sačuvali smo KM tablice i ostale tablice koje izdaju naše policijske uprave", rekao je Petković.

09.00 - Počelo raspoređivanje snaga Kfora. Pet vozila poljskih pripadnika Kfora stiglo na položaje specijalne policije Rosu na Jarinju. Pripadnici Rosu spakovali svoje stvari, čeka se znak za pokret - spakovali su svoje stvari i opremu u džipove i čekaju znak za pokret.

FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.
FOTO: Kurir/Z.Š.

Naime, prvih 5 vojnih džipova Kfora, sa vojnicima iz poljskog kontigenta, raspoređeno je na adminstrativnom prelazu Jarinje. Oni su na pet-šest metara od prvog vozila specijalne jedinice kosovske policije. Očekuje se pojačanje vojnicima Kfora, a onda povlačenje kosovske policije.

Kako je sporazumom previđeno, Rosu treba da se povuče danas do 16 časova, a u ponedeljak da otpočnje druga faza sporazuma kada će vozilima sa nalepnicima na tablicama moći da se prođe preko adminstrativnih prelaza. Normalizacija saobraćaja planirana je za ponedeljak.

08.49 - Jedinice Kfora pristižu na Jarinje - u desetak džipova sa oko 30 vojnika pod šlemovima i dugim cevima.

08.35 - Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić potvrdio je jutros da je oslobođena jedna kolovozna traka puta Raška - Kosovska Mitrovica koju su Srbi blokirali na Jarinju kao odgovor na dolazak jednica Rosu, kako bi Kfor mogao da dodje na taj administrativni prelaz. "Protekla noć je bila mirna. Očekujemo da će sve ovo da se završi bez incidenata", rekao je Todić i dodao da Kfor i jedinice Rosu čekaju dalje instrukcije.

On je rekao da je srpska strana insistirala da Kfor otprati do južnog dela Kosovske Mitrovice pripadnike kosovskih specijalnih snaga Rosu. Helikopter Kfora preleće zonu oko administrativnog prelaza Jarinje da bi, kako je Todić rekao, otpratio pripadnike kosovske policije do baze u južnom delu Kosovske Mitrovice.

08.30 - Stiglo nekoliko patrola Kfora u čijem su sastavu američki i italijanski vojnici a nekoliko patrola primećeno je i na uzvisinam iznad mesta na kojem protestuju Srbi. Vođa jedne od patrola Kfora razgovarao je sa komandantom ROSU na Jarinju i koliko smo mogli čuti obavestio je oficira da jedinica Kfora ubrzo stiže na Jarinje, javlja izveštač Kurira.

foto: Kurir/Z.Š.

Ta jedinica u ovom trenutku je na oko 2 km od Jarinja gde je parkirano i 15 džipova, te oklopna borna kola sa vojnicima naoružanim dugim cevima. Na Jarinju je i dalje nekoliko stotina Srba, a jedna saobraćajna je oslobođena.

foto: Kurir/Z.Š.

07.42 - Građani pomerili kamione. Jedna traka puta Jarinje - K. Mitrovica oslobođena. Patrola Kfora razgovara sa Rosu, javlja izveštač Kurira

07.10 - Uključenje izveštača Kurira sa Jarinja.

07.02 - Kfor se približio Jarinju, građani startuju kamione da oslobode put. Jedinice Kfora sa 15 vozila približile su se Jarinju, kako bi preuzele kontrole od pripadnika specijalnih jedinica Rosu. U koloni su i jedno blindirano vozilo i nekoliko "hamera". Istoremeno građani "pale" kamione kako bi oslobodili put.

07.00 - Jedna jedinica Kfora stigla do prve barikade iz prava Leposavića, javlja izveštač Kurira s lica mesta.

foto: Kurir/Z.Š.

Oko 8 sati trebalo bi da stignu vojnici Kfora, koji će na određeno vreme kontrolisati stanje na terenu i zameniti pripadnike specijalne policije. Nakon toga trebalo bi da krene deblokada puteva.

foto: Kurir/Z.Š.

Sve bi trebalo da se okonča do 16 časova i da se pripremi teren za sprovođenje drugog dela sporazuma o registarskim tablicama.

Uspostavljanje saobraćaja očekuje se u ponedeljak. Srbi sa Kosova i Metohije su i u petak, 12. dan za redom, bili na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama.

Kurir.rs/Z. Šaponjić