Foto: Shutterstock, EPA/Dave Mustaine, EPA/Presidential Press Service Ha

Kriza na istoku evrope

UKRAJINSKA KRIZA: Detonacije odjekuju Donjeckom, najgore oko areodroma! Da li to počinje druga bitka posle osam godina?!

Planeta
> 00:22h

Noć na istoku Ukrajina prošla je uz međusobne artiljerijske duele, dve eksplozije na gasovodu "Družba", evakuaciju civila koja je nastavljena i međusobne optužbe da se sprema invazija. Pred zoru usledilo je zatišije. Lideri DNR i LNR se spremaju za rat. Pale su i prve žrtve sukoba - dva ukrajinska vojnika poginula su u separatističkom granatiranju linije razgraničenja u Donbasu.

00.14 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) da Ukrajina neće odgovoriti na ruske provokacije na istoku i da je spremna za dijalog sa Rusijom. "On (Zelenski) izrazio je volju da Ukrajina ne odgovori na provokacije duž linije fronta (na istoku te zemlje)", saopštila je Jelisejska palata koja je pozvala na ulaganje "poslednjih napora" da se izbegne "veliki sukob" u Ukrajini. Za sutra je zakazan telefonski razgovor Makrona i ruskog predsednika Vladimira Putina.

23.24- Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u subotu su registrovali skoro 2.000 kršenja primirja na istoku Ukrajine, rekao je Rojtersu u nedelju diplomatski izvor.

23.05 - Kanada transprtnim avionima CC-17 u Ukrajinu dpremila automatsko naoružanje, IC uređaje noćne nišane za ukrajinsku vojsku

22.45 - Iz Centra Donjecka moguće je čuti žestoke borbe u okolini aerodroma Donjeck, koji je 2014-2015 postao centar žestokih borbi ukrajinske vojske i milicije DNR.

22.38 - Na više vojnih vozila tokom dana na snimcima i fotografijama koje su se pojavile vidi se vidljivom belom bojom napisano slovo Z latincom. Najverovatnije je u pitanju znak za raspoznavanje pripadnosti vozila, pošto ukrajinska vojska ima slični tešku borbenu tehniku kao i Ruska, Sva tehnika koja je imala oznaku Z se nalazila blizi ukrajinske granice.

22.25 - Samohodne haubice, najverovatnije je u pitanju Gvozdika viđene večeras kako prolaze ulicama Donjecka i kreću se prema liniji fronta sa ukrajinskom vojskom

21.19 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastrijskij, koji se našao pod minobacačkom vatrom separatista dok je sa novinarima obilazio zonu konflikta, tvrdi da ruska vojska napreduje duž ukrajinske teritorije.

"Postoje i informacije da su određene jedinice Vagner grupe ušle na našu teritoriju. Svrha boravka je organizovanje sabotaže na našoj teritoriji, rekao je on.

20.53 - Proruski borci u Donjecku večeras su gađali protivavionski topovima dronove, navodno TB 2 izviđačka verzija koji su se pojavili iznad grada.

Navodno jedan je oboren ali nema potvrde.

20.30 - OEBS prijavio 1500 kršenja primirja u istočnoj Ukrajini.

20.29 - Stanislav Zas, generalni sekretar Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sa sedištem u Moskvi, rekao je Rojtersu da bi to telo moglo da pošalje mirovne snage u Donbas ako postoji međunarodni konsenzus za takvo raspoređivanje.

20.20 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da su plaćenici stigli u istočnu Ukrajinu koju drže separatisti da organizuju provokacije u saradnji sa ruskim specijalnim službama.

"Svrha ovih provokacija će, naravno, biti optuživanje Ukrajine za dalju eskalaciju“, navodi se u saopštenju vojske.

Ukrajina je optužila Rusiju da planira da organizuje provokacije koje bi mogle dovesti do civilnih žrtava na istoku Ukrajine kako bi Moskvi dala izgovor da napadne svog suseda. Rusija poriče da je planirala napad na Ukrajinu.

19.49 - Evropska unija (EU) saopštila je danas da će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini, posebno medicinskog materijala i zaštitne opreme vazdušnim putem, na zahtev Kijeva.

Pomoć koju pružaju države članice "ima za cilj da podrži napore Ukrajine da se pripremi za sve moguće scenarije", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pomoć uključuje medicinske maske za jednokratnu upotrebu, sterilne rukavice, električne generatore, antibiotike i dezinfekciona sredstva koje obezbeđuju Slovenija, Irska, Rumunija i Austrija.

Francuska će obezbediti stotine šatora, prostirki, ćebadi i vreća za spavanje, 3.000 rukavica za "hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu" zaštitu, kao i pokretnu bolnicu koja može da leči 500 ljudi, navodi se u saopštenju.

"Čim je Ukrajina zatražila našu pomoć, radili smo danonoćno da pomognemo vlastima", rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

"Pomoć civilnoj zaštiti je na putu. Slovenija, Rumunija, Francuska, Irska i Austrija su već dale pomoć i očekujem dalju pomoć u narednim danima od drugih zemalja članica EU", dodao je on.

19.42 - Donjeck večeras. Sukobi traju čitav dan i veče. Gradom odjekuju detonacije, pucnjava iz protivaaviinskih topova kalibra 23 mm.

19.30 - Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras optužila je u subotu Rusiju da nije "ozbiljna po pitanju diplomatije“ i upozorila da bi "najgori scenario mogao da se dogodi već sledeće nedelje“.

"Ovo je jedan od najopasnijih trenutaka za evropsku bezbednost koji smo doživeli od početka 20. veka. I moramo da pokažemo jedinstvo bez presedana“, rekla je ministarka.

"Postoji mnogo ljudi koji bi želeli da s nadom razmišljaju o situaciji, ali mislim da se moramo pripremiti za najgori scenario, a taj najgori scenario bi mogao da se desi već sledeće nedelje", dodala je ona.

18.49 - Frans pres: Granate blizu ukrajinskog ministra policije

Granate su eksplodirale u blizini ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog tokom njegovog boravka na liniji fronta na istoku zemlje, preneli su danas novinari AFP-a sa lica mesta i dodali da nije bilo povređenih.

Incident se dogodio se u blizini sela Novoluganjsk, u Donjeckoj oblasti, na liniji fronta gde se sukobljavaju ukrajinske snage bezbednosti i proruski pobunjenici.

Monastirski je posetio to područje u kontekstu pooštranih napetosti sa Rusijom. Granate su eksplodirale dok je ministar izlazio iz rovova koji razdvajaju ukrajinske snage i proruske separatiste.

Novinari i ministar zajedno sa delegacijom odmah su napustili to područje.

18.36 - Nove eksplozije u blizini Luganska

Nove četiri eksplozije odjeknule su u blizini Luganska, prenosi reporter srpsko Sputnjika sa lica mesta.

Detonacije su se čule u centru grada, a za sada nije poznato šta je uzrok eksplozija.

Inače, linija razgraničenja Donbasa nalazi se na svega 15 kilometara od Luganska.

18.22 - Ministar odbrane SAD Lojd Ostin upozorio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da odlući "u kratkom roku" da napadne Ukrajinu jer je Moskva duž ukrajinske granice razvila vojnu infrastrukturu koja može da reaguje u trenu.

"Ima nekoliko opcija koje su mu dostupne i mogao bi, mogao bi da napadne u kratkom roku“, rekao je Ostin za ABC Njuz.

Na pitanje da li Putin podiže tenzije bez namere da zaista izvrši invaziju, Ostin je rekao: "Ne verujem da je to blef. Mislim da je sastavio pravu vrstu... stvari koje su vam potrebne za uspešnu invaziju“, rekao je.

"Da su se preraspoređivali u garnizon, ne bismo videli takve stvari u smislu ne samo vojnika već i logističke podrške, medicinske podrške, borbene avijacije koje smo videli u regionu“, dodao je on.

17.56 - Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je izveštaje svetskih agencija da su tokom današnjeg dana u separatističkom granatiranju linije razgraničenja u Donbasu poginula dva vojnika, a da je ranjeno 5.

17.38 - Oštećena glavna pumpna stanica u Donjecku.

Pumpna stanica Vasiljevski, koja snabdeva vodom skoro dva miliona stanovnika Donbasa sa obe strane linije razgraničenja, oštećena je u granatiranju ukrajinskih snaga, saopštile su vlasti separatističkog Donjecka.

Selo Vasiljevka, gde se nalazi pumpna stanica, ostalo je bez vode, saopštio je predstavnik DNR.

Ranije je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) saopštilo da su ukrajinske snage granatirale selo Vasiljevka u samoproglašenoj republici Donjeck, ispalivši četiri minobacača kalibra 82 milimetra.

17.00 - Francuska je preporučila svojim državljanima da napuste Ukrajinu, a da oni koji se nalaze na istoku zemlje, hitno napuste to područje.

"Preporučuje se da napuste zemlju svi francuski državljani čiji boravak u Ukrajini nije preko potreban", navelo je ministarstvo u Parizu.

Dodaje se da se oni koji se nalaze "u oblastima Harkova, Luganjska i Donjecka", kao i u Dnjeparskom regionu, "pozivaju da napuste te oblasti bez odlaganja".

16.58 - Zelenski za CNN: Mi ne paničimo, odbranićemo se na sve datume!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za CNN u da je došao na konferenciju u Minhenu kako bi osigurao da se čuje glas Ukrajine.

"Ja sam predsednik. Za sve naše partnere i prijatelje važno je da se ne dogovaraju iza naših leđa", rekao je. "Ne paničimo. Vrlo smo dosledni da ne odgovaramo ni na kakve provokacije", rekao je on i podsetio da se njegova zemlja već osam godina nosi s ruskom agresijom i zna na šta treba, a na šta ne treba reagovati.

Zelenski je rekao da Ukrajini ne trebaju prognoze datuma ruske invazije, nego vojna pomoć i investicije.

"Ne trebaju nam datumi potencijalnih invazija, obranićemo na sve datume”, rekao je Zelenski i dodao da je Ukrjaini potrebno naoružanje, osnaživanje ekonomije kroz investicije ili povoljne kredite.

"Ne možemo na dnevnom nivou govoriti da će sutra biti rat. Kako će funkcionisati naša ekonomija ako se svaki dan očekuje invazija. Može li se živeti u takvoj državi? Ne može”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

16.56 - Kremlj objavio snimke vojnih vežbi kojima prisustvuje Vladimir Putin.

Rusija je danas testirala svoje nuklearne rakete tokom vežbe "Grom" koja se organizuje svake godine.

16.44 - Napad na političare i strane novinare

Agencija Rojters prenosi, pozivajući se na saopštenje iz kabineta Zelenskog, da je grupa političara i stranih novinara koji su bili u zoni konflikta na istoku Ukrajine napadnuti i da su evakuisani u sklonište.

16.42 - Prve žrtve

Dva ukrajinska vojnika su poginula, četiri ranjena u napadu separatista na istoku Ukrajine, saopšteno je iz Kijeva

16.12 - Zelenski: Branićemo se sami!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da će se Ukrajina sama braniti, sa ili bez pomoći i bez obzira na to da li im saveznici šalju šlemove, poput Nemačke, ili oružje poput SAD i Britanije.

16.09 - Kijev: Rusija gađala humanitarni konvoj

Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu saopštilo je da je Rusija granatama humanitarni konvoj iz kancelarije poverenika Ujedinjenih nacija za izbeglice, dok se vraćao s teritorija pod kontrolom separatista.

15.50 - Granično odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) potvrdilo je da su dve granate pale u subotu na teritoriju ruske Rostovske oblasti, blizu granice sa Ukrajinom. Moskva saopštila da su otvorili istragu.

15.47 - Eksplozivna naprava ispod autobusa za evakuaciju?

Vlasti u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici otkrile su eksplozivnu napravu ispod mosta koju koriste autobusi koji evakuišu civile iz regiona u Rusiju, rekao je za međunarodni Sputnjik izvor povezan sa bezbednosnim službama.

Uređaj je, navodno, pronađen izvan grada Malogvardejsk, na putu ka graničnom prelazu Izvarino.

15.32 - Iz Donjecka poručuju: Istočna Ukrajina klizi u pravi rat.

Situacija u Donbasu je "kritična" i Kijev svakog trenutka može da krene u ofanzivu, tvrdi lider Donjecke oblasti

15. 26 - Lufthanza supenduje letove za Kijev

Vodeća nemačka aviokompanijaLufthanza takođe je objavila da obustavlja letove za i iz Kijeva. "Ovo utiče na sve polaske od ponedeljka, 21. februara do 28. februara 2022.", rekli su iz Lufthanze.

15.25 - Ukrajinski plan zauzimanja Donbasa za pet dana

15.20 Nemačka pozvala građane da se evakuišu iz Ukrajine

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve nemačke državljane da odmah napuste Ukrajinu, budući da Zapad strahuje od ruske vojne invazije na Ukrajinu.

Austrija je u subotu takođe pozvala sve svoje građane da odmah napuste Ukrajinu, s izuzetkom onih koji trenutno borave u zapadnoj Ukrajini.

15.17 - Rusija testirala rakete

Rusija je u subotu uspešno testirala svoje nuklearne balističke rakete i hipersonične rakete u sklopu godišnjih strateških vežbi Grom, saopštio je Kremlj.

"Sve su rakete pogodile svoje ciljeve", navodi se u saopštenju i dodaje da su vežbe uključivale nuklearne podmornice i bombardere Tu-95.

15.15 - Zapad upozorava Rusiju

Zapadni čelnici upozorili su Rusiju da će platiti visoku političku i ekonomsku cenu za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini.

Potpredsednica SAD-a Kamala Haris još jednom je nazvala situaciju u Ukrajini "odlučujućim trenutkom".

Britanski premijer Boris Džonson poručio da bi ruska invazija imala globalne posledice, uključujući Tajvan.

15.10 - Haos u ukrajinskom studiju

Političar i novinar se potukli usred najgledanije emisije, sevale pesnice i uvrede.

15.05 - Članstvo Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu

Članstvo Ukrajine u NATO-u nije na dnevnom redu i to se neće dogoditi u doglednoj budućnosti, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Rusija je od pitanja mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u napravila "casus belli" (razlog za rat), što je paradoksalno jer nema odluke o tome na dnevnom redu, rekao je Šolc.

14.49 - Putin i Lukašenko prate nuklearne vojne vežbe u Belorusiji.

14.14 - NATO zatvorio svoju kancelariju u Kijevu, premestio je u Lavov.

14.02 - Još jedna granata eksplodirala je na teritoriji Tarasovskog okruga Rostovske oblasti - u selu Mitjakinskaja. Pretpostavlja se da se radi o raketnom bacaču Grad MLRS, navode izvori.

13.20 - Kijev ne reaguje na provokacije i planira da diplomatskim putem uspostavi mir u Ukrajini, izjavio je u subotu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

12.10 - Ministarstvo za vanredne situacije najavilo je raspoređivanje kampova podrške u Rostovskoj oblasti.

11.09 - Samoproglašene DNR i LNR obustavile su, zbog zaoštravanja situacije u Donbasu, nastavu u svim obrazovnim ustanovama, prenosi RIA Novosti.

10:38 - Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao je da se međunarodni "mir ne može uzeti zdravo za gotovo" i upozorio da će Putin "samo dobiti više NATO-a" na svojim granicama usled agresije na Ukrajinu.

Pretnje Moskve prema Ukrajini mogle bi da preoblikuju ceo međunarodni sistem, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji upozorila Moskvu da bi je njeno razmišljanje iz "mračne prošlosti" moglo koštati prosperitetne budućnosti, preneo je Rojters.

9.45 - Jake eksplozije odjekuju Donjeckom. Ukrajinske snage napale su trafostanicu i uništili je. Ta trafostanica snabdeva strujom odvod u Donjecku koji je ostao bez vode. Provokacije sa obe strane linije se nastavljaju.

9.32 - Kako prenosi AFP, jedan ukrajinski vojnik je poginuo tokom sukoba sa pobunjenicima na istoku zemlje.

9.24 - Granata je navodno eksplodirala u Rostovskoj oblasti, oko 1 km od ruske granice sa Ukrajinom, navode izvori.

8.42 - Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izjavili su danas da su konstatovali "spektakularno povećanje" kršenja primirja na istoku Ukrajine gde se proruski separatisti i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine.

Primetili su ogromno povećanje oružanih akcija duž linije fronta, naveo je OEBS u saopštenju dodajući da sada ima isto toliko incidenata kao i pre sporazuma potpisanog u julu 2020. da se učvrsti primirje.

8.32 - Evakuisani stanovnici Donbasa stigli su u Rostovsku oblast.

8.26 - Šef samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik je danas, potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji.

-Proglasiti opštu mobilizaciju na teritoriji Luganske Narodne Republike. O najavi mobilizacije odmah obavestiti Narodno veće LNR, Vladu LNR, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu šefa republike.

Prema uredbi, muškarcima od 18 do 55 godina zabranjen je napuštanje republike.

8.15 - Više od 40 odsto ruskih snaga na granici sa Ukrajinom sada je u poziciji za napad, a Moskva je započela kampanju destabilizacije, rekao je američki odbrambeni zvaničnik.

Zvaničnik, koji je anonimno razgovarao sa novinarima, rekao je da su SAD primetile značajne pomake od srede. SAD procenjuje da je Rusija stacionirala više od 150.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, javlja AFP.

-Četrdeset do pedeset posto snaga je u poziciji za napad, dodao je.

8.02 - Ukrajinska vojska je saopštila da je u subotu ujutro zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, nakon 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

7.43- Australijski premijer Skot Morison saopštio je da Australija neće slati svoju vojsku u Ukrajinu, ako Rusi izvrše invaziju

foto: EPA/LUKAS COCH

7.37- U okolini Mariupolja se i dalje čuje povremene eksplozije i pucnjava na liniji razdvajanja ukrajinske vojske i snaga DNR

7.30- DNR saopštila je rano jutors da je naređena opšta mobilizacija i da se svi vojno sposobni muškarci jave u vojne jednicie.

Kurir.rs/A.M.

Bonus video: