SEPARATISTIČKI LIDER DONJECKA: Istočna Ukrajina klizi u pravi rat, pojavio se petodnevni plan Kijeva za zauzimanje Donbasa?
Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

evakuacija civila u toku

SEPARATISTIČKI LIDER DONJECKA: Istočna Ukrajina klizi u pravi rat, pojavio se petodnevni plan Kijeva za zauzimanje Donbasa?

Planeta -

Situacija u Donbasu je "kritična" i Kijev svakog trenutka može da krene u ofanzivu, tvrdi lider Donjecke oblasti

Rat punih razmera na istoku Ukrajine može da izbije svakog trenutka, uz napad snaga lojalnih vladi u Kijevu, rekao je ruskim medijima u petak uveče šef otcepljene, nepriznate Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin.

"Kijev svakog trenutka može da započne potpuni napad na Donbas, situacija je kritična“, rekao je Pušilin ruskoj televiziji, misleći na dve samoproglašene republike u istočnoj Ukrajini - Donjeck i Lugansk.

Na pitanje domaćina da li će biti rata, Pušilin je odgovorio: "Da. Nažalost da."

Njegovi komentari usledili su oko sat vremena nakon eksplozije ispred zgrade vlade u Donjecku, za koju se ispostavilo da je bila auto-bomba usmerena na šefa regionalne policije Denisa Sinenkova. U eksploziji nije povređen. Nije bilo izveštaja o povređenima, samo materijalna šteta, prenosi Raša tudej.

Pušilin je bombardovanje nazvao "sabotažom“ u pripremi za napad Kijeva. Svaka kritična infrastrukturna zgrada u Donjecku je pod stražom i spremna za potencijalni teroristički napad, dodao je on. Ukrajina demantuje da planira napad na Donbas iako su donjecke vlasti na društvenim mrežama objavile plan ukrajinske invazije na separatistički region koja bi trajala pet dana.

U međuvremenu, vlasti u Donjecku i susednom Lugansku najavile su evakuaciju civila u Rusiju. Pušilin je rekao da bi "stotine hiljada" ljudi - uglavnom žena, dece i starijih - moglo da bude evakuisano, dok će muškarci od 55 godina i mlađi biti zamoljeni da ostanu.

SAD i NATO su u protekla tri meseca tvrdili da se Rusija sprema da "napadne“ Ukrajinu, do tačke u kojoj je kijevska vlada od njih tražila da ublaže retoriku jer je širila nepotrebnu paniku i štetila ekonomiji zemlje. Moskva je odbacila optužbe kao "lažne vesti“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track