Foto: Pixabay

TREBA preživeti skupoću

PORODICA MORA BITI ZDRAVA! Kuvajte kod kuće, jer bolje je ginuti za šporetom nego izgubiti imunitet zbog LENJOSTI!

Žena

Sve što vam neko drugi spremi nije jeftino. Najbolje ćete proći ako se držite svoje kuhinje i domaćih recepata. S kuvanom hranom, onom koja se jede kašikom, nikad nema greške. Najbolja je i najzdravija. Terajte i sebe i decu da čitate knjige, da idete u prirodu i odstranite strah od loših vesti pričajući o lepšim i vedrijim temama.

Prošle su pune dve godine otkad je kovid 19 ušao u naš život i od kada se čitav svet se promenio. A promenili smo se i mi. "Da smo živi i zdravi", reči su uz koje se uvek nazdravljalo, ali danas to činimo s posebnom željom jer smo shvatili da od zdravlja ništa drugo nije preče. Nažalost, s pandemijom i novim ratovima došla i neizbežna inflacija. "Bože, kako je sve poskupelo!", rečenica je koju čujemo svakodnevno. I sami ne verujemo očima kad vidimo cene hrane u supermarketima i na pijacama. Inflacija se provukla neprimetno, ali za mnoge fatalno. I onda, kada znamo da nam od ishrane zavisi imunitet, a pitanje svih pitanja je kako da sačuvamo zdravlje jer - porodica mora biti zdrava, zar ne?

foto: Shutterstock

Za većinu porodica na kugli zemaljskoj, pa i u našoj zemlji, od vitalnog značaja je to da se vodi zdrav način života. Reč je o prosečnoj porodici s jednim ili dva manja primanja koja je u situaciji da mora da plovi između mesečnih računa i kupovine hrane. Pošto računi ne mogu da se izbegnu, ko nema olakšice, ima smanjen budžet za namirnice. A reč je o elementarnom preživljavanju. Kako onda sve da se postigne sa smanjenom kupovnom moći? Pa zna se, uz ekonomičnost. Jer ko u kući nema dobru i veštu domaćicu, hraniće se bedno, što će se vremenom odraziti na zdravlje. Zato je njena sposobnost da od "ničeg napravi nešto" ključna. Mora tako.

foto: Pixabay

Da bismo imali dovoljno novca za kvalitetnu i raznovrsnu ishranu, mora da se štedi. To isključuje odlazak u restorane, ispijanje kafe po kafićima i sve popularnije naručivanje hrane na kućnu adresu. Njena dostava, a i cena nisu jeftine ni za jednog člana, a kamoli za nekoliko njih. Ovako nešto sebi mogu da priušte samo oni koji imaju love. A većina nas, nažalost, nije u toj grupi... Zapamtite, sve što vam neko drugi spremi nije jeftino. Najbolje ćete proći ako se držite svoje kuhinje i domaćih recepata jer s kuvanim jelima, onima koja se jedu kašikom, jednostavno nema greške.

foto: Pixabay

Nutricionisti kod kojih se odlazi da bi se smršalo uvek naglašavaju značaj obilja povrća u ishrani. Iskoristite to da s manjom količinom mesa i više povrća skuvate običnu domaću kuvanu hranu po starim receptima koja je em zdrava, em zasitna. Postanite majstor za pasulj, kuvanu boraniju, kupus, paprikaš, supe i razne "klin-čorbe" u kojima ima svakojakog povrća i zeleniša. Nakuvajte veliku količinu da bi ove hrane, koja brzo prolazi kroz organizam, bilo bar za dva dana. Izbegavajte velike količine mesa, jer se najlakše spremi, a skupo je. Posvetite se i salatama. Nijedan obrok neka ne prođe bez njih i naučite ukućane da je redovno jedu. Zima prolazi, zimnica se istrošila, a prvo prolećno povrće iz staklenika će sigurno biti skupo. Birajte zelenu salatu i mladi luk, a kad bude vreme, navalite na paradajz i krastavce. Biće zelja, spanaća i pripremajte ih na sto načina, od čorbi do pita. Zaboravite na brzu hranu. Čokoladne namaze mažite na hleb da se zasladite, a ne da se najedete. Medveđa usluga za zdravlje je takav doručak, industrijski proizvodi nisu tako kvalitetni kao domaći džemovi i marmelade.

foto: Shutterstock

Ishrana nije jedini faktor zdravog života, a samim tim i imuniteta. Porodica će biti zdrava i ukoliko u njoj vladaju zdravi odnosi. Stres ubija lagano ali sigurno. Objasnite deci, maloj i velikoj, da moraju da troše koliko se ima i da ne traže previše. Dajte sve od sebe da s partnerom imate harmoničan odnos kako se ne biste razvodili usred pandemije i inflacije. Budite razumni, budite čovek. Ne razbijajte porodicu. Negujte kulturu odlaska u prirodu. Svi bi trebalo, makar jednom nedeljno, kakvo god vreme bilo, da izađu u park, odu na neko izletište i provedu dan na svežem vazduhu. Terajte i sebe i decu da čitate knjige, razgovarajte o njima i odmaknite se od loših vesti pričajući o lepšim i vedrijim temama. Uvek ima razloga za smeh, zato ne pokazujte stalno zabrinuto lice, pogotovo ne pred decom.

foto: Shutterstock

Držite se. Budite čisti, doterani, neka dom bude uredan, ništa ne zapuštajte. Kad nema para za izlazak, pozovite u goste prijatelje za koje znate da su zdravi. Idite i vi u goste. Družite se s dragim ljudima, ili ih bar redovno pozovite telefonom da se ispričate. Ne otuđujte se, jer samoća nije saveznik zdravlja, osim one asketske, manastirske. A mi nismo monasi, već obični ljudi. Proći će ovo teško vreme. Kolo sreće se okreće. Naoružajte se dobrim mislima i volite iz sve snage svoje najbliže. Bolje ginuti pomalo svakog dana za njih nego poginuti bez veze, od lenjosti, loše ishrane i depresije.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video: