Foto: Shutterstock

DESETOGODIŠNJA VIZIJA RAZVOJA PRESTONICE: „Beograd 2030“ grad budućnosti!

Projekat „Beograd 2030“, na kome je rađeno 14 meseci, skrojen je po meri građana i usmeren na razvoj glavnog grada, bez obzira na to ko je na njegovom čelu

Beograd 2030

Strategija „Beograd 2030“ predstavlja viziju budućeg razvoja Beograda kao otvorenog, kosmopolitskog grada, koji će svakom ko u njemu živi omogućiti najviši stepen ekonomskog blagostanja, društvene jednakosti, socijalne sigurnosti i urbanog komfora.

Desetogodišnja vizija razvoja Beograda predstavljena je u devet ključnih poglavlja, koja obuhvataju najvažnije teme: od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike, odgovorne uprave sve do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Vizija Beograda 2030. okrenuta je svakom njegovom stanovniku, okruženju u kome će živeti, školama koje će pohađati, poslovima koje će raditi, javnim službama koje će ga opsluživati.

foto: Beograd.rs

Program za sve Beograđane

Ovaj projekat predstavlja krunu rada beogradske administracije, uz konsultacije sa stručnjacima iz raznih oblasti, nevladinim organizacijama, uglednim pojedincima, fakultetima i drugima koji su mogli da daju doprinos razvoju grada. Time je postignut važan cilj - da Beograd ima program svog razvoja koji neće zavisiti od toga ko personalno predstavlja administraciju u Beogradu ili koja stranka je na vlasti.

Ovo je program za sve Beograđanke i Beograđane, program opštih vrednosti i desetogodišnje vizije razvoja Beograda podeljen u devet poglavlja, koja obuhvataju najvažnije društvene, tehnološke, ekonomske i ekološke projekte.

Konkurentna urbana ekonomija

Prvo poglavlje je „Konkurentna urbana ekonomija“ i njime se pokazuje da osnovni potencijali rasta beogradske ekonomije nisu više jeftini resursi i niske zarade, već dobra infrastruktura, saobraćajna pristupačnost, univerzitetski centri i društvena odgovornost. Beogradska privreda mora da izvozi više, da uvozi manje i da nastavi da koristi više znanja, a manje energije, da manje troši resurse, a više domaću pamet. Osnovne oblasti u okviru poglavlja su trgovina, turizam, prerađivačka industrija i poljoprivreda.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

Beograd 2030