Strategija razvoja prestonice - projekat „Beograd 2030”, sastavljena je od devet poglavlja, čiji cilj je bolji položaj građana
Foto: Shutterstock

Beograd 2030

Strategija razvoja prestonice - projekat „Beograd 2030”, sastavljena je od devet poglavlja, čiji cilj je bolji položaj građana

Beograd 2030 -

Desetogodišnja vizija razvoja Beograda predstavljena je kroz ključnih devet poglavlja koja obuhvataju najvažnije teme, od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike, odgovorne uprave sve do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine. Krajnji cilj je da prestonica bude metropola po meri svojih stanovnika.

Socijalna infrastruktura

U šestom poglavlju „Socijalna infrastruktura u osnovi prosperiteta Beograda“ navodi se da „Beograd nije samo centar Beograda, njegovi široki bulevari i bašte restorana već su Beograd i vrtići, škole, domovi zdravlja, domovi za stare, domovi kulture. Beograd su i beskućnici, stari, usamljeni i bolesni, oni koji nisu u stanju da sami stvaraju bolju budućnost za sebe“.

Beograd, grb, Grb Beograda
foto: Beograd.rs

U okviru toga istaknuto je da je pravo na obrazovanje osnovno ljudsko pravo, a obaveza Beograda je da svim društvenim grupama obezbedi pristup besplatnom i kvalitetnom obrazovanju. Kada je reč o socijalnoj zaštiti, dodaje se da će efikasni sistem socijalne zaštite dostupan u svim delovima grada pružati podršku starijima, deci, materijalno neobezbeđenima i svima koji ne mogu da se brinu sami o sebi.

Beograd
foto: Shutterstock

- Savremena socijalna zaštita nije fakultativno pitanje, pitanje dobre volje i individualnog milosrđa, već pitanje institucionalnog sprovođenja politika socijalne zaštite građana. Besplatna i kvalitetna zdravstvena zaštita i unapređenje uslova rada zdravstvenog osoblja nalaze se među najvažnijim ciljevima gradske vlasti - navodi se u poglavlju 6.

Kreativna prestonica Balkana

U sedmom poglavlju „Kreativna prestonica Balkana“ navodi se da su „naši inženjeri, inovatori, kreativni mladi ljudi postali jedna od najvažnijih pokretačkih snaga razvoja Beograda“.

- Decenija u kojoj živimo mora da bude ona u kojoj se prilike neće gubiti, već stvarati, a neuspesi iz prošlosti će se pretvarati u nove pobede i uspehe. Grad Beograd je prepoznao sektor kreativnih industrija kao jedan od glavnih pokretača budućeg ekonomskog i društvenog razvoja i odlučio da nastavi ulaganja i donese posebne mere kako bi bio prepoznat od kreativaca i talenata iz celog sveta kao kreativna prestonica zapadnog Balkana. Da bi Beograd odgovorio na sve izazove koje nosi urbanizacija, potrebna je inovativna transformacija strategija svih segmenata njegovog razvoja - ističe se u okviru ovog poglavlja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track