TRAŽE GA ZA GRANATIRANJE: Srbin uhapšen u Hrvatskoj posle posete roditeljima!

Tražio reviziju postupka

TRAŽE GA ZA GRANATIRANJE: Srbin uhapšen u Hrvatskoj posle posete roditeljima!

Crna Hronika -
Slobodan Dotlić oficir JNA uhapšen po poternici hrvatskog Interpola, jer protiv njega i dalje postoji optužnica da je iz kasarne JNA u Gospiću 1991. godine sa grupom oficira navodno pucao po stanovništvu

BEOGRAD - Policija u Hrvatskoj je uhapsila Srbina Slobodana Dotlića, bivšeg oficira JNA, koji je imao rešenje hrvatskog suda za obnavljanje sudskog postupka, u kojem je optužen za ratni zločin u Gospiću protiv hrvatskih civila, ali je i dalje protiv njega postojala optužnica i poternica.

Dotlić, koji sada živi u Australiji, uhapšen je u petak, 18. oktobra, na granici Hrvatske sa Mađarskom, nakon što se vraćao iz posete roditeljima u Korenici, rekao je direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

On je naveo da je Dotlić uhapšen i odveden u zatvor u Gospiću, pošto protiv njega i dalje postoji optužnica i poternica. Štrbac pojašnjava da je Dotlić uhapšen po poternici hrvatskog Interpola, s obzirom da protiv njega i dalje postoji optužnica da je iz kasarne JNA u Gospiću 1991. godine sa grupom oficira navodno izdavao naredbe i pucao po stanovništvu u tom mestu i civilnim objektima.

Dotlić je bio u grupi od 14 oficira JNA, koji su zarobljeni u kasarni u Gospiću, a potom prebijeni i razmenjeni, da bi 1993. godine bili osuđeni u odsustvu na 15 do 20 godina zatvora i za njima raspisana poternica.

On je pre tri godine preko advokata tražio i dobio od nadležnog hrvatskog suda rešenje o obnovi postupka, ali je problem što se u tom slučaju predmet vraća u fazu optuženja i on ostaje i dalje optuženi, koji čeka novo suđenje.

Dotlić je, u očekivanju novog suđenja, dostavio nove dokaze i iskaze svedoka da nije pucao na stanovništvo Gospića, ali spor je nastao oko nadležnosti hrvatskih sudova u Gospiću, Karlovcu i Rijeci, koji nisu zakazali novu sudsku raspravu.

Štrbac ocenjuje da je mala verovatnoća da će Dotlić biti pušten iz zatvora, te da bi mogao biti oslobođen u obnovljenom suđenju. On napominje da je samo tokom ove godine u Hrvatskoj uhapšeno 19 Srba zbog navodnih ratnih zločina, a da je do sada po hrvatskim poternicama uhapšeno njih 119.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track