ZAHTEV TUŽILAŠTVA POLICIJI: Računi Ognjanovićevih na proveri!

Počela istraga

ZAHTEV TUŽILAŠTVA POLICIJI: Računi Ognjanovićevih na proveri!

Crna Hronika -
U UPK je rečeno da je zahtev Višeg tužilaštva o tom slučaju juče stigao i da je prosleđen Odeljenju za privredni kriminal koje će da izrvši detaljnu proveru tokova novca

BEOGRAD - Više Tužilaštvo u Beogradu podnelo je Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja kako bi se proverili svi navodi koji su prethodnih dana izneti u medijima u vezi sa preostalim novcem koji su donatori uplaćivali za lečenje preminule Tijane Ognjanović, rečeno je u Tužilaštvu.

Nakon izveštaja policije tužilaštvo će doneti tužilačku odluku o daljem postupanju u tom slučaju, dodaju u tužilaštvu.

U UPK je rečeno da je zahtev Višeg tužilaštva o tom slučaju juče stigao i da je prosleđen Odeljenju za privredni kriminal koje će da izvrši detaljnu proveru tokova novca.

Prethodnih dana pokrenuto je pitanje šta je sa novcem koji su firme i građani uplatili za lečenje male Tijane u Americi koja je preminula 15. jula u bolnici u Hjustonu ne dočekavši tranplantaciju srca. Od ukupno 2.580.000 evra koji su skupljeni za njeno lečenje, u tu svrhu potrošeno je 915.000 evra. Međutim u banci nije moguće dobiti podatak koliko ima novca na računu i koliko je ostalo.

Međutim kako je na računima u Komercijalnoj banci, navodno otvorenim na Tijanino ime i ime njene majke Jelene ostalo 1.665.000 evra, mediji su pokrenuli pitanje zakonske regulative šta će biti s tom svotom, da li roditelji moraju da je vrate ili ne.

Međutim, u NBS su ukazali na obavezu banaka da prema odredbama Zakona o platnom prometu poštuju tajnost računa ulagača, što se odnosi direktno na stanje u prometu novca.

Banke su, prema sadašnjim propisima, dužne da podatke o stanju na računima daju samo na osnovu sudskog zahteva, ili postupajući prema nalogu poreskog organa ili tužilaštva, ako postoji sumnja o zloupotrebi. U NBS su napomenuli da je za Kontrolu platnog prometa za fizička i pravna lica koja obavljaju delatnost je zaduženo Ministarstvo finansija.

Generalni sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić ukazao je da tekući računa na koji građani mogu da uplate novac u humanitarne svrhe može da otvori svaki građanin, a da trošenje tog novca praktično niko ne kontroliše.

"Zbog toga je i nastao veliki problem oko sredstava koja su uplaćena na račun porodice Ognjanović", rekao je Dugalić i istakao da se problemi netransparentnosti sve brojnijih humanitarnih računa u našim bankama mogu efikasno rešiti odgovarajućim propisom Ministarstva finansija.

"Nije u redu da neko ima otvoren humanitarni račun i da bilo ko drugi ne zna koliko tu para ima, kako se ta sredstva troše, jer je tada reč o potpunom devalviranju institucije takvog računa", naveo je Dugalić i napomenuo da je još prošle godine pokrenuo to pitanje kod NBS.

Otvaranjem namenskih, humanitarnih, računa i propisivanjem uslova pod kojima je moguće njihovo korišćenje izbegli bi se sadašnji problemi, jer bi se doznačena sredstva mogla koristiti samo uz odgovarjuće fakture za izvršenu usluge, objašnjava generalni sekretar Udruženja banaka.

Otac male Tijane danas nije odgovarao na telefonske pozive, a nije se oglašavao ni prethodnih dana.

Advokat Goran Petronijević smatra da ukoliko je novac uplaćen na poseban račun koji je namenski otvoren za svrhu prikupljanja novca za lečenje devojčice on ostaje na tom računu i mogao bi da bude vraćen donatorima ili pak preusmeren za potrebe lečenja nekog drugog pacijenta.

S druge strane ako je novac uplaćen na privatne račune, zakonska obaveza za vraćanje ne postoji ali moralna da, naveo je Petronijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track