ČERUPANJE UNIVERZAL BANKE: Milionske kredite garantovali loncima i tiganjima!
Foto: Fonet

Najveći akcionar banke optužuje

ČERUPANJE UNIVERZAL BANKE: Milionske kredite garantovali loncima i tiganjima!

Crna Hronika -
Najveći dužnici banke progurali su svog kandidata Dragana S. Tomića. Odmah nakon ovih promena banka počinje sa nezakonitim odobravanjem kredita velikom broju anonimnih ljudi, optužuje Nebojša Divljan

BEOGRAD - Glavni krivci za propast Univerzal banke, kako kaže njen najveći akcionar Nebojša Divljan jesu - Dragan Tomić, predsednik Izvršnog odbora banke, ali i NBS.

Slom je, tvrdi Divljan nastao nakon upada interesne grupe u organe banke tokom januara i februara 2013.- Najveći dužnici banke progurali su svog kandidata Dragana S. Tomića, relativno nižeg rukovodioca banke iz Šapca, kao predsednika Izvršnog odbora, koji je vrlo brzo promenio rukovodeću strukturu. Odmah nakon ovih promena banka počinje sa nezakonitim odobravanjem kredita velikom broju anonimnih ljudi, koje su morale biti povezane sa "Farmakom MB" Miroslava Bogićevića, "Beohemijom", Interkomercom", kojima takvi krediti nisu smeli biti odobreni - optužio je Divljan.NBS ćutalaOn je ponovio da su najveći dužnici banke "Beohemija" sa 1,56 milijardi dinara, "Interkomerc" i "Farmakom" sa milijardu dinara, "Luka Beograd", firme Veterinarski zavod Zemun, Zekstra i Optika u vlasništvu Dragana Đurića.Prema njegovim rečima u maju 2013. godine uputio je dopis guverneru NBS Jorgovanki Tabaković kojim je obaveštava o ozbiljnim nepravilostima i o tome da UBB posluje mimo zakona. Divljan je rekao da je tada zahtevao hitnu vanrednu kontrolu banke.- Na zahtev nisam dobio nikakav odgovor i ćutanje NBS sam shvatio kao podršku rukovodstvu banke i tada s povukao u status pasivnog akcionara jer je učešće u radu organa banke bilo beskorisno - zaključuje Divljan.Fiktivna robaVlasnik "Farmakoma" je svoj dug od 1,03 milijarde dinara nedavni umanjio robom za koju Divljan tvrdi da verovatno i ne postoji. Interkomerc je, za svoj zajam vredan milion evra kao garanciju dao, tvrdi, Divljan, bukvalno šerpe, lonce, poklopce, i tiganje", dok je Željko Žunić ponudio brend "Golijska bistrica" u zamenu za zajam od dva miliona evra vrednu pozajmicu.- Posle devet meseci, svi ovi zajmovi su nenaplativi - konstatuje Divljan.NBS postavlja pitanje zašto je Divljan, nakon obraćanja NBS u maju 2013. povećavao u oktobru svoj vlasnički udeo, s obzirom na to da je dobro poznavao finansijsko stanje banke.Pomenuti akteri ove priče nisu imali komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track