I policija učestvovala u slučaju Štrpci

Porastao broj osumnjičenih za ratni zločin

I policija učestvovala u slučaju Štrpci

Crna Hronika -
Posle razgovora sa više svedoka, otkrili smo da su policajci iz Srbije, pratioci voza Beograd-Bar, iz kojeg je 27. februara 1993. godine oteto 20 putnika, zajedno sa otmičarima učestvovalo u ovom zločinu, navodi izvor iz Tužilaštva za ratne zločine

BEOGRAD - Broj osumnjičenih za ratni zločin nad 20 muslimana otetih u Štrpcima iz voza Beograd-Bar, porastao je sa sedam na deset, a u njemu su, pored pripadnika paravojne formacije "Osvetnici", učetvovali i pripadnici MUP-a Srbije, navodi izvor u Tužilaštvi za ratne zločine.

"Posle razgovora sa više svedoka, otkrili smo da su policajci iz Srbije, pratioci voza Beograd-Bar, iz kojeg je 27. februara 1993. godine oteto 20 putnika, zajedno sa otmičarima učestvovalo u ovom zločinu", navodi izvor iz Tužilaštva za ratne zločine.

Isti izvor dodaje da su neki od njih , pre nego što su putnici oteti, obavili trijažu, legitimisali putnike i popisali one koji su imali muslimanska imena i prezimena, a potom skrenuli pažnju otmičarima na njih.

Istraga je pokazala i da policajci posle otmice nisu zaustavili voz na sledećoj stanici niti su omogućili da se uradi uviđaj, iako je iz njega izvedeno 20 putnika.

Policajci, takođe, nisu zapisali nijedno ime putnika, koji su bili svedoci otmice, niti su od njih uzeli izjave.

U Tužilaštvu rekli i da je do sada tužilačko-policijski tim koji postupa u ovom predmetu saslušao više od 30 svedoka od kojih su trojica imala neposredna saznanja o likvidaciji, kao i da jedan od njih živi u Skandinaviji, a drugi na teritoriji bivše SFRJ.

Zamenici tužioca za ratne zločine Miroljub Vitirivić i Bruno Vekarić, zajedno sa pripadnicima Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije, saslušali su prošle nedelje, po drugi put, Milana Lukića, nekadašnjeg vođu "Osvetnika", osuđenog na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom.

Pribavljena je sudska dokumentacija iz postupka protiv Nebojše Ranisavljevića, koji je jedini osuđen na 15 godina za slučaj "Štrpci".

"Postoji i sumnja da su neke osobe koje su obuhvaćene predistražnim postupkom u ovom predmetu, učestvovale u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine, a nisu bile dostupne 2006. godine, navode izvori iz Tužilaštva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track