Dolovac: Na redu su inspiratori za napade na ambasade
Foto: Dado Đilas

I političari iza rešetaka?

Dolovac: Na redu su inspiratori za napade na ambasade

Crna Hronika -
Hapšenje neposrednih izvršilaca prvi je korak posle kojeg će uslediti i procesuiranje inspiratora, odnosno osoba koje su odgovorne za to što se desilo, rekla Zagorka Dolovac

MADRID - Republički javni tužilac Zagorka Dolovac rekla je danas da je hapšenje osumnjičenih za paljenje stranih ambasada u Beogradu tokom protesta 2008. godine, prvi korak posle kojeg sledi procesuiranje inspiratora. "Hapšenje neposrednih izvršilaca prvi je korak posle kojeg će uslediti i procesuiranje inspiratora, odnosno osoba koje su odgovorne za to što se desilo", rekla je Dolovac novinarima u Madridu. Ona je kazala da je uhapšeno 14 neposrednih izvršilaca - huligana, od ranije poznatih policiji, i ukazala da to nije "krajnja cifra" i da se radi na pokretanju postupaka. Dolovac je kazala da je Radna grupa u Republičkom javnom tužilastvu tokom prethodne dve godine sarađivala sa ambasadama koje su imale snimke izgreda posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine. Prema njenim rečima, tužilaštvo je obavilo i veliki broj razgovora sa osobama koje su imale saznanja o incidentima.

Ambasada SAD je zapaljena posle protesta "Kosovo je Srbija" održanog 21. februara 2008. godine zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Pri paljenju Ambasade je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada. Posle mitinga "Kosovo je Srbija" nekoliko hiljada izgrednika demoliralo je više diplomatskih predstavništava i banaka, nekoliko restorana Mekdonalds, polupalo i poharalo mnoštvo radnji. Najžešći sukobi bili su u Ulici kneza Miloša gde su demonstranti najpre zapalili Ambasadu SAD, a zatim oštetili obližnje ambasade Hrvatske i Nemačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track