Tatonovi tuže MUP!

Propala nagodba

Tatonovi tuže MUP!

Crna Hronika -
Roditelji ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona okrivljuju policiju da nije dovoljno dobro čuvala navijače Tuluza. Traže 300.000 evra

BEOGRAD - Presavijaju tabak!

Porodica Brisa Tatona (28), francuskog navijača ubijenog u Beogradu u septembru 2009, odlučila je da podnese tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije kojom traži 300.000 evra. Tužbu protiv MUP podnose zato što smatraju da policija nije dovoljno obezbeđivala navijače Tuluza koji su 2009. godine došli u Beograd na utakmicu Partizan - Tuluz.

- Porodica Taton je predložila mirno rešenje i vansudsko poravnanje. Javno pravobranilaštvo imalo je rok do 13. maja da se izjasni o ovom predlog, ali pošto nije dostavilo nikakav odgovor, mi ćemo podneti tužbu protiv MUP - potvrdio je advokat Slobodan Ružić, zastupnik porodice Taton u Srbiji.

Tatonovi roditelji, Suzan i Alan, kao i sestra Viržin, tužbu podnose zbog pretrpljenog duševnog bola i straha. U saopštenju koje su ranije dostavili medijima oni su naveli da „nisu zaboravili pomoć koju su im pružili državni organi Srbije, ali da smatraju da postoji odgovornost policije za ubistvo Brisa Tatona“.

- Novac će iskoristiti da se smrt njihovog sina i brata nikad ne zaboravi i nastaviće borbu protiv nasilja na sportskim priredbama - saopštio je advokat Ružić.

Roditelji Brisa Tatona, navodno, na ovaj korak su se odlučili pošto je Apelacioni sud smanjio kazne optuženima za ubistvo njihovog sina.

- Posle odluke da ubicama našeg sina budu prepolovljene kazne, odlučili smo da protiv Srbije podnesemo tužbu za naknadu štete. To je naš poslednji korak - saopštili su Suzan i Alan Taton.

Prvom presudom 14 navijača Partizana bilo je osuđeno na ukupno 240 godina zatvora, ali im je Apelacioni sud prepolovio kazne na ukupno 123 godine robije.

Agonija trajala 12 dana

Navijači Partizana su 17. septembra 2009. godine u Beogradu napali navijače Tuluza koji su bili u kafiću na Obilićevom vencu i Tatona bacili sa više od četiri metara visoke ograde. Taton je umro od teških povreda 29. septembra 2009.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track