UBISTVO NA ZAKINTOSU Platili kauciju: Trojica Srba na slobodi
Foto: Privatna Arhiva

Četvorica SRBA I DALJE U PRITVORU

UBISTVO NA ZAKINTOSU Platili kauciju: Trojica Srba na slobodi

Crna Hronika -

Branioci sedmorice mladića koji su osumnjičeni za ubistvo Amerikanca na Zakintosu veruju da će uspeti da prekvalifikiju krivično delo u daljem toku istrage

LAGANAS - Grčki tužilac i istražni sudija odlučili su juče da srpski državljani koji su uhapšeni na ostrvu Zakintos zbog ubistva Amerikanca Bakarija Hendersona (22) ostanu u pritvoru, koji može da traje i do 18 meseci!

foto: Privatna Arhiva

Nakon što su platili kauciju, grčke vlasti pustile su Nenada Jovanovića i Sinišu Petrovića, koji bi danas trebalo da se vrate u Beograd. Pojedini mediji od jutros javljaju i da je još jedan mladić pušten da se brani sa slobode, a da je iznos kaucije bio po 5.000 evra.

Doživotni zatvor

Ostalim osumnjičenima na teret stavlja teško ubistvo s predumišljajem, iako svi uhapšeni negiraju krivicu. Branioci uhapšenih Srba veruju da će tužilaštvo prekvalifikovati ovo krivično delo.

- Za sada im se na teret stavlja ubistvo s predumišljajem jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo. Uhapšenima se priprema najteža optužba koja bi mogla da im donese kaznu doživotnog zatvora - prenose grčki mediji.

Međutim, Lefteris Janatos, advokat dvojice momaka iz Srbije, ocenio je da optužba jeste najteža, ali očekivana.

- Ipak, imam potpuno poverenje u to da će grčki sud optužnicu preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda. Optužba za nanošenje smrtonosnih povreda u Grčkoj obično donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina - rekao je Janatos za grčke medije i dodao da će uhapšeni imati pravedno suđenje.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koju su angažovale porodice dvojice srpskih mladića uhapšenih na Zakintosu, juče je otputovala na to ostrvo.

- Prekjuče, nakon saslušanja, kolega iz Grčke mi je rekao da misli da ćemo uspeti da se izborimo da kvalifikacija krivičnog dela ne bude teško ubistvo - rekla je Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir.

Bez akata na srpskom

- Odmah s aerodroma otišla sam u policiju i skoro tri sata razgovarala sa Dušanom Rankovićem i pripremala odbranu. Odnos policajaca i prema njemu i prema meni bio je fenomenalan - rekla je advokatica.

Ona je napomenula da se prava stranaca u postupku kod nas značajno bolje poštuju nego u Grčkoj, budući da do sada u spisima predmeta ne postoji nijedan papir na srpskom jeziku, iako je odbrana insistirala na tome, a u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Dobričaninova kaže da je njen grčki kolega koji je u postupku od prvog dana, vrlo kolegijalan i zajedno s njim sprema odbranu.

Nakon razgovora sa branjenikom, Dobričaninova je prenela da je kobne večeri sve počelo ne zbog banalnog selfija, kako je to predstavljano do sada, već je, kako kaže, pokojni Amerikanac punom flašom gađao i udario u glavu Dušana Rankovića posred čela.

- Od siline udarca, flaša se razbila i načinila mu još nekoliko povreda po licu, od čega je njemu „pao mrak na oči“ - cela glava bila mu je oblivena krvlju i zadobio je potres mozga - navela je Dobričaninova, dodajući da je i devojka srpskog porekla, koja je bila pored u lokalu, takođe obilno krvarila.

Prema njenim rečima, sve što je potom usledilo može se opisati rečima „u pogrešno vreme na pogrešnom mestu“.

foto: Stefan Jokić

Podrška

SOLISTKINJA NARODNOG POZORIŠTA POMAŽE PORODICI

Ljubica Vraneš, solistkinja Narodnog pozorišta, jedna je od prvih koja se našla porodici uhapšenog Miloša Ilića.

- Sa mnom je kontaktirao prijatelj Branko Ilić, otac Miloša Ilića, koji je u pritvoru na Zakintosu. Brzo sam reagovala i na preporuku došla do gospođe Zore Dobričanin Nikodinović. Ona u prvom momentu nije znala o čemu je reč, zamolila sam je da pročita u medijima i pošto je to učinila, povezala sam je sa gospodinom Brankom - kaže Ljubica Vraneš. Ona napominje da su porodica i prijatelji zaista zahvalni advokatu, jer im je prva pomogla i angažovala se u situaciji koja je u tom momentu delovala bezizlazno.

Ona napominje i da želi da otkloni zabunu koja je dovela do zlonamernih komentara i dodaje da advokat Zora Dobričanin Nikodinović nije sama kontaktirala sa porodicom, već da je porodica na preporuku došla do nje.

Podivljala omladina

NOVOSAĐANI SMRSKALI RUKU BEOGRAĐANINU

LEFKADA - Beograđanin L. T. (18) teško je povređen kada ga je pretukla grupa mlađih Novosađana na grčkom ostrvu Lefakada. Povređeni mladić je avionom prebačen u Beograd zbog teških povreda ruke. Grupa Novosađana koja se sumnjiči za napad je uhapšena i sutra bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju u Grčkoj na saslušanje. Prema nezvaničnim informacijama, sukob je izbio na Lefkadi pretprošlog jutra oko tri sata. Sukob mladića i grupe iz Novog Sada nastao je, navodno, zbog devojke povređenog Beograđanina. Kako su preneli grčki mediji, Novosađani su dobacivali devojci, zbog čega je izbio sukob.

Kurir / M. Ivanov - J. Spasić

Foto: Privatna arhiva, Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track