ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA HVALISANJE UBISTVIMA: Zločinci se okupljali i veličali svoj učinak!
Foto: Privatna Arhiva, PrintScreen

Feljton Kurira (6): Dosad neobjavljeni detalji o zloglasnoj organizaciji

ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA HVALISANJE UBISTVIMA: Zločinci se okupljali i veličali svoj učinak!

Crna Hronika -

Po naredbi Šiptara, pre odlaska u akcije o tome međusobno nisu razgovarali. Međutim, po obavljenom poslu, kada su padale tenzije, nisu bili u stanju da kontrolišu euforiju

Dok je bio u zatvoru 2001. Spasojević je smislio da se od optužbe za otmicu Miroslava Miškovića odbrani žrtvovanjem dvojice svojih, Nikole Bajića i Marka Petrovića. Kao šifru za likvidaciju koristio je frazu „mora da ide u Kanadu“.

Iz Centralnog zatvora je preko svog advokata Slobodana Milivojevića poslao poruku da bi „Nikola Bajić i Marko Petrović trebalo da putuju u Kanadu“. Milivojević u to vreme nije znao šta poruka zapravo znači i preneo ju je Zoranu Vukojeviću. Taj detalj policiji je ispričao upravo svedok-saradnik Vukojević.

Bizarnosti karakteristične za način funkcionisanja klana opisuje pukovnik policije Mile Novaković:

- Pravi zlotvori. Recimo, bilo je planirano da se u rupu u koju su zakopali Marka Petrovića premesti telo Željka Crnogorca, ali je ostalo po sistemu „hajde da iskoristimo rupu kad je prazna, pa ćemo iskopati drugu“. Njegov leš nikada nije nađen. I njega su ubili „dobri drugovi“ Jurišić i Krsmanović. Pozvali su ga telefonom: „Hitno dođi, imamo posao, brzo, brzo...“ Pitao ih je da li da dođe svojim automobilom, a oni su odgovorili: „Ne, imamo mi kola, samo ti dođi“. Ušao je u vozilo na mesto suvozača, Jurišić je sedeo pozadi, a Krsmanović je vozio. Tokom vožnje Jurišić mu je pucao u glavu. Spakovali su ga i zakopali.

Miloš Simović, foto: Privatna Arhiva, PrintScreen

Pri ulasku u „štab klana“ u Šilerovoj, Spasojevićevo obezbeđenje najavljivalo je i pretresalo sve članove bande. Toga su bili pošteđeni samo Kum, Miloš i Aleksandar Simović, kao i Vladimir Milisavljević, odnosno Vlada Budala.

Pravilo je bilo i da, po izričitoj naredbi Spasojevića, pre odlaska u likvidacije, o tome međusobno ne razgovaraju. Međutim, po obavljenom poslu, kada su padale tenzije, nisu bili u stanju da kontrolišu euforiju. Okupljali su se, čestitali jedni drugima, ili veličali svoj učinak: „kako mu je... majku“, „ala sam ga sašio“, „jesi video kako bata puca“...

Novaković priča:

- Te budalaštine su nezamislive normalnim ljudima. Tek njihov humor. Na primer, dogovaraju se šta da kupe za rođendan Milošu Simoviću i padne nekom na pamet da mu kupe mali rovokopač „da se više ne muči“, pošto je Miloš Simović imao zaduženje da kopa rupe u koje zakopavaju ubijene, a kada završi s poslom, uvek se vrati prljav i blatnjav. I cerekaju se čitav sat na tu ideju, zovu jedni druge i crkavaju od smeha. To odlično govori o njima.

SUTRA: Nezamislivo iživljavanje - Foto: Profimedia; Privatna arhiva, PrintScreen

Zvezdan Jovanović, foto: Profimedia

I Zvezdan ih se grozio

KRETENI I NARKOMANI

Na profil pripadnika klana tokom razgovora s policajcima koji su ga saslušavali osvrnuo se i Zvezdan Jovanović, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića:

- Ja sam budala što sam ušao u dogovor s kriminalcima, kretenima, narkomanima...

Prema njegovom mišljenju, od svih je odudarao jedino Mile Luković. „Sve ostalo su budale“, doslovce je rekao.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: NANA - PONOVO MESTO KRIMINALNIH OBRAČUNA! Mlađi muškarac ubijen, drugi teško ranjen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track