Najnovije vesti

ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Šiptar zaveo teror u klanu, ni u Mek nismo smeli bez dozvole
Foto: Privatna Arhiva

Feljton Kurira (3): Dosad neobjavljeni detalji o zloglasnoj organizaciji, piše Vojislav Tufegdžić autor kultnog filma „Vidimo se u čitulji“

ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Šiptar zaveo teror u klanu, ni u Mek nismo smeli bez dozvole

Crna Hronika

Dušana Spasojevića su se plašili svi u bandi jer je bio nemilosrdan, za najmanju grešku letela je glava

Praktično nepoznati u širem kriminalnom miljeu do 2000. godine, Spasojević i Luković uspevaju da oforme najmasovnije kriminalno udruženje u Srbiji, pojedini policajci veruju i u ovom delu Evrope, stekavši imovinu vrednu više desetina miliona evra. Takav meteorski razvoj ulične bande nije zabeležen u ozbiljnoj svetskoj kriminalističkoj praksi.

Da paradoks bude veći, kratkotrajno postojanje samostalnog „zemunskog klana“, posmatrano kroz ličnu delatnost njegovih predvodnika Duće i Kuma, ni približno nije impresivno kakvim su ga sami prikazivali - većina starih kriminalaca u Srbiji za njih nije ni čula do 2001. godine.

Ni u „Mek“ bez dozvole

Ipak, Spasojević je među članovima svoje bande uspeo da zavede disciplinu koja bi se pre mogla nazvati iživljavanje nad podređenima. U kolikom su strahu bili, Dušan Krsmanović je ovako opisao:

- Kada Spasojević nešto naredi, a to se ne uradi, taj čovek je pokojni. Od njega nije moglo da se pobegne. Razmišljao sam da izađem iz grupe, ali bi mi Spasojević pobio porodicu. Sigurno. Jednom mi je slikovito objasnio da iz grupe mogu da izađem samo u plastičnoj vreći s nogama napred. Morao je da zna svaki moj korak. Tražio sam od njega odobrenje da odem i u crkvu. Jedne godine mi nije dao da idem na letovanje sa ženom i decom. Kada sam ga pitao da li umesto mene s njima može da ide moja majka, kazao je: „Ma šta će oni na moru“.

Teško sam podnosio i njegove seanse, kada je pričao bolesne priče za koje mu je bila potrebna publika. Zadavao mi je mnogo zadataka, psihički sam se gubio...

foto: Privatna Arhiva

U kojoj meri im je šef kontrolisao živote, svedočio je i Saša Petrović:

- Nije nam dao da bez dozvole odemo ni u „Mekdonalds“, da kupimo ženi auto, makar to bila i „peglica“. Bilo mi je dosta tog života u stalnom grču, pa sam ga 2000. molio da mi dozvoli da se bavim taksiranjem, što je odbio, a ja više nisam smeo da pitam. Svi su ga se plašili, sem Mileta Lukovića Kuma - rekao je Petrović.

Zaključao Budalu

Zoran Vukojević je ispričao da je nekoliko članova klana, „kada su sakupili milion-dva, razmišljalo o povlačenju“, ali da to nisu smeli ni da pomenu vođi. Spasojević je jednom prilikom Vladu Budalu zatvorio 15 dana u podrum Šilerove jer je pokušao da ih napusti.

Sutra

Otmica Đure Mutavog

Različite uloge

PLATE I „PRAVA“ PO HIJERARHIJI

Članovi bande su imali različite uloge. Među svima se pravila razlika. Spasojević je nižerangiranim pripadnicima klana određivao mesečne plate shodno položaju u organizaciji. Šefovi regiona primali su od 1.000 do 3.000 tadašnjih nemačkih maraka, batinaši po 500 maraka.

Najbolje od njih, a to je bila grupa od 15 članova, Spasojević je nagrađivao „pravom“ da dobiju stan, kupe ili sagrade kuću. Bez njegovog izričitog odobrenja ni na šta od toga nisu smeli ni da pomisle.

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Na pomolu novi mafijaški obračun?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...