NASTAVLJA SE ISTRAGA INSTAGRAM GRUPE DROGA SRBIJA: Inspektori traže ostale maloletnike sa skandaloznih slika koje promovišu narkomaniju
Foto: PrintScreen

niJe dečja igra

NASTAVLJA SE ISTRAGA INSTAGRAM GRUPE DROGA SRBIJA: Inspektori traže ostale maloletnike sa skandaloznih slika koje promovišu narkomaniju

Crna Hronika -

Policija nastavlja da radi na istrazi Instagram grupe “Droga Srbija” i u narednim danima će identifikovati sve one koji su svoje fotografije sa narkoticima poslali administratorima.

Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, nakon privođenja i saslušanja dvojice Beograđana (17), koji su suočeni sa dokazima priznali da su kreirali i održavali pomenutu stranicu na popularnoj društvenoj mreži, rad na ovom slučaju se nastavlja, navodi Blic.

foto: Instagram

Inspektori sada, naime, pokušavaju da identifikuju sve one koji su problematični materijal, na kojem se vide supstance koje po izgledu podsećaju na narkotike, ustupili dvojici administatora. Tako će se pod lupom, u okviru ove opsežne istrage, naći svi oni čija se lica vide na fotografijama, ili kojima se može ući u trag na osnovu zaplenjene opreme koju su dvojica mladića koristila.

Podsećamo, istraga je pokazala da su administratori stranice „Droga Srbija“, na kojoj su kačene slike dece sa drogom, bila dvojica Beograđana, maturanata iz iste škole, koje do punoletstva deli tek nekoliko meseci. Inspektori koji su radili na ovom slučaju istragu su najpre počeli tako što su kontaktirali sa upravom Instagrama, ali podaci koje su im iz ove svetske popularne društvene mreže poslali samo su pokazali kolike su dimenzije problema.

foto: PrintScreen

Instagram je odgovorio da su administratori profilu “Droga Srbija” pristupali sa više stotina različitih IP adresa i to uglavnom iz lokalnih kafića i restorana, sa uređaja njihovih drugara i drugarica, pa i iz školske biblioteke. Kačili su se i na internet komšija kako bi zametnuli trag, saznaje se od izvora upoznatih sa istragom. Osim tinejdžera iz Srbije, čije su fotografije sa narkoticima kačili bez ikakvih grafičkih obrada, dvojici administratora materijal je stizao i od vršnjaka iz inostranstva. Kada su dovedeni na saslušanje, tinejdžeri su praktično priznali delo, rekli da sami ne koriste narkotike, te da su stranicu kreirali kako bi “ispali kul u društvu”.

Kazne i do 10 godina

Nakon privođenja i saslušanja maloletnika, policija i tužilaštvo nastavljaju istragu, a protiv maturanata je podnesena krivična prijava za omogućavanje uživanja opojnih droga, u redovnom postupku. Minimalna zatvorska kazna za ovo delo je šest meseci, a maksimalna - u slučajevima da se droga nudi maloletnicima, što je ovde i bio slučaj - može biti i do 10 godina. Ipak, kada se uzme u obzir da su osumnjičeni maloletnici bez dosijea, nije realno očekivati zatvorske kazne.

(Kurir.rs/Blic, M.Jovićević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Hapšenje Crnogoraca u Beogradu zbog kokaina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track