NAJVEĆA SRPSKA KRIMI TAJNA: Svi narko klanovi beže iz Srbije u ove zemlje - A RAZLOG JE JEDNOSTAVAN
Foto: MUP Printscreen

hapse srbe širom evrope

NAJVEĆA SRPSKA KRIMI TAJNA: Svi narko klanovi beže iz Srbije u ove zemlje - A RAZLOG JE JEDNOSTAVAN

Crna Hronika -

Gotovo stotinu Srba uhapšeno je od početka godine u međunarodnim akcijama policije jer su proizvodili i prodavali različite vrste droge. Zbog čega narko-klanovi iz Srbije svoj biznis prebacuju u Evropu i koje su to zemlje postale "raj" za njih?

Poslednjom međunarodnom akcijom policije u kojoj je u petak uhapšeno čak 24 Srba jer su u Beču uzgajali, a zatim prodavali drogu vrednu čak devet miliona evra broj zatvorenih pripadnika srpskih narko-grupa u inostranstvu dostigao je gotovo stotinu uhapšenih za prvih pet meseci od početka godine.

Svoje utočište gastarbajteri iz Srbije, koji su se vrlo brzo po odlasku iz zemlje uhvatili posla sa drogom, našli su u severnoj i zapadnoj Evropi, gde razvijaju svoje poslove sa gotovo svim vrstama droga od kojih prednjače marihuana i kokain. Za svoje saradnike vođe klanova uzimaju sunarodnike, ali i one iz zemalja bivše Jugoslavije. Najčešći razlog za to jeste činjenica da svi pričaju istim jezikom, te im je znatno lakše da se sporazumeju u tuđini.

Kako priča izvor “Blica” upoznat sa radom narko-grupa, one odlaze iz Srbije u Evropu jer je zapadno tržište znatno povoljnije za ilegalne poslove.

foto: MUP Srbije

- U Srbiji se jedino proizvodi marihuana, tako da se kriminalcima ne isplati da drogu donose iz zemalja EU da bi je rasprodali u Srbiji jer je cena narkotika ovde znatno niža nego na zapadu. Na primer, oni će za gram kokaina u inostranstvu zaraditi 200 evra, dok u Srbiji mogu da ga prodaju upola manje, za 100 evra - priča izvor.

Srpski dileri svoju zemlju izbegavaju i zbog toga što se pribojavaju da "padnu" na granici, dok u Evropskoj uniji mogu slobodno da se kreću.

- Kriminalci ciljaju najčešće na Španiju, Holandiju ili Belgiju, gde sva droga pristiže zbog luka koje imaju te zemlje. Oni nakon toga drogu podele među sobom i rasture je širom Evrope. Takođe, veliki broj srpskih kriminalaca slilo se u Španiju jer im odgovara tamošnja kaznena politika - kazna za proizvodnju marihuane gotovo je najniža u Evropi - priča on.

Dok do droge (ako je ne uzgajaju) dolaze boraveći nedaleko od najvećih evropskih luka, kriminalne grupe svoja sedišta imaju u drugim zemljama.

- Srpske narko-grupe najčešće ciljaju na Nemačku, Austriju i Francusku kao na mesta u kojima će napraviti svoje skladište i organizovati poslove da bi odatle drogu širili dalje - priča naš sagovornik.

foto: Printscreen MUP Srbije

Međutim, nije samo položaj neke zemlje taj koji diktira narko-klanovima gde će napraviti svoje sedište već je i kupovna moć njenih državljana bitna.

- Centar zbivanja su bogate zemlje koje imaju veliku kupovnu moć. Kao što su Austrija, Nemačka i skandinavske zemlje. Ako je to tržište koje može da proguta dosta droge, normalno je da će tu ići najveći deo droge - zaključuje on.

26. maj 2018.

Čak 24 osobe iz Srbije uhapšene su u akciji srpske i austrijske policije zbog sumnje da su se u dužem periodu bavile uzgojem marihuane u ilegalnim laboratorijama u Beču i okolini. Ova kriminalna grupa uzgajala je marihuanu u čak 14 laboratorija nakon što su policije Srbije i Austrije pretresle 20 objekata.

U ovoj akciji otkrivena su i tri manja skladišta za pakovanje droge, 10 kilograma upakovane marihuane spremne za prodaju i 7.500 biljaka u raznim fazama razvoja. Procenjuje se da bi od ovih zaplenjenih biljaka moglo da se proizvede oko 350 kilograma osušene marihuane. Vrednost zaplenjene marihuane u uličnoj prodaji procenjuje se na skoro devet miliona evra.

16. april 2018.

Beograđanin Goran Antonić (38) uhapšen je sredinom aprila kao vođa devetočlane narko-grupe koja je radila u Španiji a kod koje je zaplenjeno čak dve i po tone droge.

U zajedničkoj akciji srpske i španske policije na teritoriji Barselone i Valensije otkrivene su tri laboratorije skanka i tom prilikom zaplenjeno je 2.500 biljaka, čija je ukupna težina procenjena na oko dve i po tone.

Hapšenjem ove grupe zaustavljen je veliki igrač. Iza rešetaka se našlo devet osoba - osam srpskih državljana i jedan državljanin Hrvatske. Pored vođe grupe Gorana Antonića, lisice su stavljene i M. Š. (41), S. Č. (56), B. V. (38), V. N. (40), N. M. (38), D. Š. (35), V. K. (41) i M. M. (39) iz Hrvatske.

foto: MUP Srbije

21. mart 2018.

U saradnji pripadnika srpske i grčke policije i američke agencije DEA na teritoriji Grčke sprovedena je akcija u kojoj je uhapšeno više osoba. Među uhapšenima je bilo više srpskih državljana, a zaplenjena su 23 kilograma kokaina visoke čistoće. Vrednost zaplenjenih narkotika iznosila je oko 1.000.000 evra.

4. mart 2018.

Dvojica Srba stara 35 i 38 godina uhapšena su u distriktu Branau u Austriji sa 26 kilograma marihuane! Policija je uhvatila muškarce za koje austrijski mediji navode da su veliki dileri u ovom delu zemlje. Veruje se da su oni nameravali da narkotike predaju nakupcima, kao i da su im mušterije uglavnom bile mlađi konzumenti, a pominje se i spisak od čak 31 osobe umešane u lanac trgovine. Na saslušanju su priznali da su imovinu koju imaju stekli od trgovine narkoticima, a da su novac delom slali rođacima u Srbiji, a delom su plaćali kredite koje imaju u Austriji.

2. mart 2018.

U međunarodnoj policijskoj akciji u Barseloni uhapšeno 26 osoba zbog proizvodnje droge. Sumnja se da je organizator grupe državljanin Srbije Senad Trbović Čengija (52). Drogu su prodavali u još pet zemalja EU.

U akciji španske i srpske policije, pored Čengije, uhapšeno je i 14 srpskih državljana osumnjičenih za proizvodnju „skanka”. Takođe, zaplenjeno je i 75 kilograma droge.

(Kurir.rs/Blic/Foto:MUP Srbije printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI EKSKLUZIVNI SNIMCI IZ ŠILEROVE: Ovaj automobil su zemunci koristili za likvidacije, a u tajnim prostorijama su krili otete ljude! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja