ISPOVEST SRPSKE PINK PANTERKE: Držali su me u kavezu metar sa metar!
Foto: Nebojša Babić

Otkrila sve o čemu je ćutala

ISPOVEST SRPSKE PINK PANTERKE: Držali su me u kavezu metar sa metar!

Crna Hronika -

Imala sam status opasnog zatvorenika, a svaki moj transport do suda ili bolnice obezbeđivali su specijalci iz antiterorističke jedinice, kaže Olivera Ćirković pred izlazak njene knjige o zatvorskim danima u Grčkoj

U grčkom zatvoru sam, nakon bekstva i ponovnog vraćanja, imala status opasnog zatvorenika i svaki moj transport do suda ili bolnice pratila je antiteroristička jedinica, koja me je čuvala. Oni su uvek dolazili po mene sa maricom u kojoj se nalazio kavez veličine metar sa metar. U njega su me uvek stavljali.

foto: Nebojša Babić

Ovo za Kurir kaže Olivera Ćirković (48), koja je kao član bande Pink panter provela sedam i po godina u grčkom zatvoru zbog brojnih krađa u kojima je u toj zemlji učestvovala. Na dan kada izlazi reizdanje njene knjige "Pink panter - moja zatvorska ispovest", bivša košarkašica odlučila je da podeli delove knjige i ispriča o godinama provedenim iza zidina. Inače, Olivera Ćirković je postala poznata kao jedina žena koja je pobegla iz grčkog zatvora.

Svi s fantomkama

"Prvi put u ženski zatvor stiže brigada sa fantomkama na licima, koja nišani i po zatvorenicama i stražarima. Ulivajući stravu normalnom svetu, kreću se kao mačke, zaležući na svaki šum. U meni, kao i obično, sve je u kontri. Umesto očekivanog straha, budi se usnuli Če Gevara i kreće jedna neverovatno smešna pozorišna predstava. Prvo, fantomke koje kod običnog sveta izazivaju šok, u meni bude nostalgiju jer su bile sastavni deo moga zanimanja, koje me je i dovelo na ovo mesto. Uglavnom zagledam sitan natpis na fantomkama, pokušavajući da otkrijem da li smo i mi kupovali istu marku", piše u svojoj knjizi Ćirkovićeva.

Ona za Kurir ističe da je takav status bio veoma loš po nju.

foto: Printscreen

"Kada su me videli sa tom pratnjom, ljudi su me gledali kao masovnog ubicu, zastajali su i sklanjali se. U tom društvu sam i sudu bila neprijatna pojava. To što sam pobegla iz zatvora najviše je što možete da uradite kao zatvorenik, to je udarac državi, na taj način sam ponizila i državu i ministarstvo pravde i policiju", objašnjava Olivera Ćirković.

Rat s ludim Srbima

Ona u knjizi ističe da je specijalcima iz antiterorističke jedinice "volela da kontrira".

- Kako na mom dosijeu, koji me stalno prati, piše crvenim slovima "opasna za bekstvo", dužni su da me pitaju hoću li pancir. Moj najčešći odgovor, koji dajem namerno, sa ciljem da ismejem i zaplašim protivnika jeste sledeći: "Potpisaću da mi pancir nije potreban. Ako ovoga puta dođu moji Srbi, neće sigurno pucati u mene, već u vas". Dok se ja smeštam, u sebi ponosna na svoje ludilo, neprijatelj upada u nedoumicu da li će putovanje biti prevoz do pritvora "Petru Rali" ili rat zvezda sa ludim Srbima - piše u knjizi Olivere Ćirković.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: printskrin )

Bila osuđena na 32 godine U zatvoru pisala knjigu

Olivera Ćirković ističe da je knjigu napisala za dva meseca, u trenutku kada je bila osuđena na 32 godine zatvora. Kasnije joj je presuda preinačena. - Knjiga je nastala kao vid otpora, htela sam da pošaljem ljudima poruku da sam još uvek tu. Odležala sam svoje, na teret su mi stavljali 116 krađa i u zatvoru sam provela 7,5 godina. Sada planiram da se borim za prava zatvorenika - rekla nam je Ćirkovićeva.

Činjenice

x Olivera Ćirković bila je profesionalna košarkašica x U Grčkoj je sa "pink panterima" ušla u svet kriminala x Prvi put je u zatvoru završila nakon pljačke na Kritu x Jedina je žena koja je pobegla iz grčkog zatvora

Brojke

x 7,5 godina Ćirkovićeva provela u zatvoru x 48 godina ima Olivera Ćirković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track