VESELJI NARUČIO UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Otkriven motiv atentata, ovo je POZADINA ubistva lidera Srba sa Kosmeta!
Foto: EPA / Andrej Cukić, Profimedia

Strane tajne službe otkrile pozadinu atentata

VESELJI NARUČIO UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Otkriven motiv atentata, ovo je POZADINA ubistva lidera Srba sa Kosmeta!

Crna Hronika -

Lider Srba s KiM trebalo da otkrije da je „gospodar Kosova iz senke“ organizator masakra „kosovske Markale“, kako se naziva bombaški napad na pijacu u Kosovskoj Mitrovici 13. marta 1999. godine

Oliver Ivanović ubijen je zbog spremnosti da svedoči protiv Kadrija Veseljija, najmoćnijeg gospodara Kosova iz senke!

Kurir je juče objavio da je ubijeni lider Srba s KiM hteo da kao zaštićeni svedok otkrije istražiteljima novog specijalnog suda za zločine OVK organizatora bombaškog napada na pijacu u Kosovskoj Mitrovici 13. marta 1999, a Ekspres otkriva da je Ivanović trebalo da svedoči da iza ovog masakra, poznatog i kao „kosovske Markale“, stoji niko drugi do Veselji, koji je aktuelni predsednik kosovskog parlamenta.

foto: EPA

Strane službe

Pomenuti nedeljnik piše, pozivajući se na izveštaj jedne strane službe, da je lideru GI SDP još tokom boravka u pritvoru nuđen status zaštićenog svedoka, a sumnja se i da je pre četiri godine ubijen Ivanovićev kum Dimitrije Janićijević upravo zbog saznanja o umešanosti Veseljija u ovaj zločin (vidi okvir). Prema dokumentima koje citira Ekspres, Ivanović je bio ozbiljna pretnja bivšem šefu kosovske tajne službe ŠIK.

- Ivanović je imao vrlo merodavna i dokaziva saznanja da je Veselji organizovao teroristički napad na pijaci u Kosovskoj Mitrovici, u kojem su poginule tri osobe, od kojih i jedno dete, a 42 osobe su lakše i teže povređene. Sve žrtve su bile albanske nacionalnosti... Iako su se sastanci sa Ivanovićem odvijali u strogoj tajnosti, imamo saznanja da je informacija o njegovom mogućem svedočenju došla do Veseljija - navodi ovaj list i otkriva detalje i o neposrednom izvršiocu koji je došao iz zapadne Evrope:

Identitet izvršioca

- Ubica je došao morskim putem do Crne Gore ili Albanije, odakle je ušao na teritoriju KiM... Ako je poznato njegovo kretanje, odakle je krenuo i kako je stigao na KiM, onda je sigurno da ova strana služba zna i identitet izvršioca. Međutim, ime osobe na koju ova služba sumnja nije navedeno u ovom dokumentu.

Kriminolog Zlatko Nikolić podseća kako su završili brojni svedoci na koje je haško tužilaštvo računalo u procesima protiv sadašnjih lidera Kosova.

- Imajući u vidu ubistva svih tih svedoka, nije uopšte čudno da jedan takav moćnik, poput Veseljija, proceni da je Ivanović legitimna meta, čak da je postojao i mali nagoveštaj da mu je nuđeno da bude svedok. To svakako mora da se istraži, ako je moguće, jer znate da su oni jako vešti da prikriju svoje tragove. Surovo zatvaraju svaka sledeća usta - objašnjava Nikolić.

On napominje da način na koji je Ivanović likvidiran pokazuje da je to uradio vrhunski specijalac.

Janićijević sve znao

ALBANCI MOGU DA SVEDOČE

Kako je objavio Ekspres, u dokumentu se navodi i da je izvor informacije o Veseljijevoj umešanosti u zločin na pijaci u Kosovskoj Mitrovici bio Ivanovićev kum Dimitrije Janićijević, koji je ubijen pre četiri godine na isti dan kad i Ivanović.

- Janićijević je informaciju da je Veselji organizovao teroristički napad dobio od albanskih državljana i jedina osoba kojoj je to saznanje preneo bio je Ivanović. Ivanović je znao i od koga je Janićijević dobio informaciju. Radi se o živim ljudima, Albancima koji bi o tome mogli da svedoče - piše ovaj nedeljnik.

(Kurir.rs/E.K./ Foto: EPA Andrej Cukić, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track