Najnovije vesti

NASTAVLJENO SUĐENJE SEDMORICI ŽANDARMA: Čitani raniji iskazi jer se optuženi brane ćutanjem
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

prebijanje andreja vučića i predraga malog

NASTAVLJENO SUĐENJE SEDMORICI ŽANDARMA: Čitani raniji iskazi jer se optuženi brane ćutanjem

Crna Hronika

BEOGRAD - Pred Višim sudom u Beogradu danas je čitanjem ranijih iskaza optuženih nastavljeno suđenje sedmorici žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa 2014".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Do čitanja iskaza je došlo, jer su na početku ponovljenog suđenja u oktobru sva sedmorica izjavila: "Ne priznajem delo, nisam kriv i braniću se ćutanjem".

U pročitanim iskazima mahom su tvrdili da su 28. septembra 2014. tokom održavanja "Parade ponosa" postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, kao i da su sredstva prinude primenili pridržavajući se načela najmanjih posledica.

Tvrdili su da nisu poznavali Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i da nisu znali da su u njihovoj pratnji vojna lica.

Navode da im nije najavljen prolaz ličnosti u pratnji i da su zato, u skladu sa ovlašćenjima, prišli da legitimišu četiri lica koja su potom odbila da daju dokumenta.

U incidentu do kojeg je kasnije došlo, tvrde, nisu počinili krivična dela napada i zlostavljanja i mučenja.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Suđenje im se ponavlja jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci.

Apelacioni sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

U toku ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda, Viši sud će morati da otkloni bitne povrede krivičnog postupka zbog kojih je presuda uknuta.

Tako će morati da: u potpunosti reši predmet optužbe, da navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starešine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila njihova ovlašćenja u pogledu obezbeđenja skupa visokog rizika, kao i da raspravi druga pitanja na koja je drugostepeni sud ukazao.

Ukinutom presudom na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, bili su osuđeni Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Djorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević.

foto: Stefan Jokić

Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić.

Tokom suđenja koje je počelo 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i 45 sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...