NA POMOLU POMIRINJE ADVOKATA: Zora Dobričanin poziva sve advokate da izađu na izbore u nedelju i povrate ugled profesiji
Foto: Zorana Jevtić

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA

NA POMOLU POMIRINJE ADVOKATA: Zora Dobričanin poziva sve advokate da izađu na izbore u nedelju i povrate ugled profesiji

Crna Hronika -

U nedelju 4.novembra u Sava centru Advokatska komora Beograda održaće izbornu skupštinu. Zora Dobričanin Nikodinović, koja će biti jedan od kandidata za predsednika AKB, kaže za Kurir da je cilj da na izbore izađe što veći broj advokata i na izbore treba da izađu svi advokati Beograda, kako oni koji su glasali na izbornoj skupštini 13. maja, tako i oni od 10. juna "a posebno oni koji nisu izašli ni na jedne izbore, a kojih je ubedljivo najviše".

Dve zavađene struje u AKB, podsetimo, prošle godine organizovale su odvojene izbore za rukovodstvo komore, a predstojeći izbori biće prilika da se proveri kome će advokati pokloniti poverenje, ali i da se konačno zakopaju ratne sekire.

- Cilj je da advokati izađu na ove izbore u što većem broju i tako pokažu da su s pravom samostalna samoregulišuća nezavisna i pre svega slobodna profesija, spremna da svoju sudbinu uzme u svoje ruke i svoj ugled u drustvu, vrati na pozicije od pre deceniju - kad su sukobi medju advokatima otpočeli - kaže Dobričanin Nikodinović.

Ona podseća da advokati nisu odgovorni samo za svoju sudbinu, jer bez ugledne advokature nema ni kvalitetnog pravosuđa, ni pravne sigurnosti.

- Advokatura je poslednja linija odbrane ljudskih prava, pa tamo gde je advokatura nesložna i gde advokatura funkcionise u atmosferi neprestanih unutrašnjih gloženja i sukoba - tu preti opasnost da ljudska prava građana budu ozbiljno ugrožena. Naime, advokatutra mora da bude jedinstvena jer samo takva uliva poverenje i građanima i vlastima. Ona bi trebalo da bude tas na vagi svakoj vlasti jer advokat mora da voli svoju državu ali i da bude neophodan korektivni faktor, konstruktivan i istovremeno kritičan prema svakoj vlasti - dodaje ona.

Uoči predstojećih izbora u AKB ona naglašava da je nedelja prilika za ujedinjenje ove profesije.

- Zato smo kolega Nebojša Perović kao jedan od prepoznatljivih organizatora izbora od 10.juna i ja koja sam isto to kad su u pitanju izbori od 13.maja, odlučili i u ime ostvarenja iskonskih ciljeva advokature pozovali sve advokate na izbornu skupstinu 4.novembra u cilju prevazilazenja sukoba.

Nije dobro to što Tintor i Gajić ne mogu ili ne žele da razgovaraju i to ne sme biti brana, prepreka za advokatsko jedinstvo. Jer niti Gajić ima "vlasnički list" na 10.jun niti Tintor na 13.maj, ni jedan ni drugi nisu sami organizovali te skupštine niti su sami na njima učestvovali niti su samo oni na njima izabrani, pa zato smatramo da smo i mi "ovlašćeni" da zajedno pozovemo sve advokate da na izbore izađu i na taj način pokažu želju za jedinstvom i prevazilaženjem unutrašnjih sukoba i advokatske nesloge - kaže Dobričanin Nikodinović.

Advokati u svom poslu, kako ona naglašava za Kurir, često dolaze u situacije da mire nepomirljive strane pa je neophodno da te svoje kvalitete sada upotrebe najpre u cilju uspostavljanja urušenog ugleda i u cilju postizanja jedinstva advokature.

- Zato sam se kandidovala za Predsednika AKB jer smatram da to mogu - da mirim nepomirljivo i da advokaturu dovedem do jedinstva - kaže ona na kraju.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track