OSUĐENI MIŠKOVIĆI: Ocu dve i po godine, sinu kućni zatvor!
Foto: Vladimir Šporčić

Specijalni sud izrekao presudu

OSUĐENI MIŠKOVIĆI: Ocu dve i po godine, sinu kućni zatvor!

Crna Hronika -

Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", njegov sin Marko i Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije", osuđeni su juče većinom glasova prvostepeno pred Specijalnim sudom za utaju poreza, odnosno zbog pomaganja. Osim toga, Đuraškoviću je izrečena i kazna za zloupotrebu službenog položaja.

došao motorom
došao motoromfoto: Vladimir Sporčić

Miroslav Mišković osuđen je na dve godine i šest meseci, kao i da plati kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu da utaji porez u preduzeću "Mera invest", a Marko Mišković na godinu dana kućnog pritvora i takođe kaznu od osam miliona dinara. Đurašković je osuđen na četiri godine i tri meseca, što je jedinstvena kazna za utaju poreza, zloupotrebu službenog položaja i oštećenje kruševačkog FAM. Specijalni sud osudio je i Živojina Petrovića i Jadranku Bardić na po osam i šest meseci kućnog zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza. Ostali optuženi dobili su kazne od godinu i po do tri godine zatvora, a svima će u kazne biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.

- Tokom ovog postupka izveden je veliki broj dokaza, neki i po više puta, a bilo je i novih dokaza. Sud je uzimao u obzir i olakšavajuće okolnosti, kao što su neosuđivanost, veliki protok vremena od trenutka kada je delo počinjeno, ali i porodične i lične prilike. Kazne su blaže nego u prethodnoj presudi - u obrazloženju je kazala sudija Maja Ilić i naglasila da se presudom Miškovićima i Đuraškoviću vraćaju oduzeti pasoši.

osuđen
osuđenfoto: Vladimir Šporčić

Kako je navela sudija Maja Ilić, za presudu su ključni bili iskazi dvojice svedoka ispitanih u ponovljenom postupku - Ivana Simića i Boška Lučića.

- Očekivala sam mnogo više od tih dokaza, ali sam tokom ispitivanja nailazila na neku vrstu ograničavanja kod njih, jer su stalno isticali da iznose lični stav, koji odvajaju od profesionalnog - rekla je Ilićeva.

Izricanju jučerašnje presude nije prisustvovao Miroslav Mišković, ali su petnaestak minuta pre početka u Specijalni sud stigli Marko Mišković na motoru i Milo Đurašković. Nakon što su oglašeni krivima, Mišković i Đurašković nisu želeli da daju izjave.

nije prisustvovao izricanju presude
nije prisustvovao izricanju presudefoto: Zorana Jevtić

Advokati odbrane po završetku izricanja presude obratili su se okupljenim novinarima i najavili žalbu na presudu.

- Odluka nije bila jednoglasna, što nam uliva neku nadu i daje pozitivan utisak odbrani - rekao je advokat Zoran Ateljević, koji zastupa Mila Đuraškovića.

Da podsetimo, suđenje je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru 2017. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Đurašković, kao i još četiri okrivljena zbog nedostatka dokaza su istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Budžet Novčane naknade

Sud je takođe Đuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica uplati u budžet Republike Srbije iznos od oko 142 miliona dinara u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude. Đurašković i njegovi saradnici moraju u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude solidarno da uplate 2,8 milijardi dinara za nadoknadu štete preduzeću FAM. Preduzeće Marka Miškovića "Mera invest d.o.o." mora da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Tomanović: Žalićemo se!

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović najavio je žalbu Apelacionom sudu. - Nažalost, kao što smo predvideli, "specijalne sudije", određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrosti da primene zakon. Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli nijedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima - kazao je Tomanović.

Činjenice Kazne

x Miroslav Mišković - 2 godine i 6 meseci zatvora, kao i 8 miliona dinara x Marko Mišković - godinu dana kućnog zatvora i 8 miliona dinara x Milo Đurašković - 4 godine i 3 meseca i 6 miliona dinara x Jadranka Bardić - 6 meseci kućnog zatvora i 250.000 dinara x Živojin Petrović - 8 meseci kućnog zatvora i 500.000 dinara x Dejan Jeftić - 2 godine zatvora x Rista Ristić - 3 godine zatvora x Boro Jelić - 2 godine zatvora x Branislav Jovanović - 2 godine zatvora x Ljiljana Kostić - 2 godine zatvora x Srđan Filipović - godinu i 6 meseci zatvora

Putarska preduzeća

Podsetimo, odlukom Apelacionog suda pala je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, to jest da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: Vlada Šporčić,Zorana Jevtić )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track