Uhapšena međunarodna kriminalna grupa: BIVŠI "ZEMUNAC" PAO S NARKO-DILERIMA IZ EVROPE
Foto: MUP Srbije

DOLIJALI

Uhapšena međunarodna kriminalna grupa: BIVŠI "ZEMUNAC" PAO S NARKO-DILERIMA IZ EVROPE

Crna Hronika -

Srpska policija je u saradnji sa kolegama iz Austrije, Češke i Slovačke u protekle dve godine u ovim zemljama uhapsila 31 srpskog državljanina jer je kod njih pronađeno više od 100 kilograma droge, nekoliko laboratorija za uzgoj marihuane, kao i velika količina novca.

Poslednja akcija hapšenja, koja je stavila tačku na lanac nezakonitih aktivnosti ove organizovane krimi-grupe, sprovedena je u Beogradu, a tom prilikom uhapšeno je sedam osoba, među kojima je Nenad Lemajić, odranije poznat policiji. On je navodno bio označeni član ozloglašenog "zemunskog klana", a navodno je i uhapšen marta 2003, tokom akcije "Sablja", nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Kako za Kurir otkriva dobro obavešten izvor, uhapšeni Srbi su osumnjičeni da su poslednje dve godine proizvodili kanabis u veštačkim uslovima u zemljama zapadne Evrope.

- Sumnja se da su osumnjičeni u periodu od 2017. do hapšenja u Austriji i Češkoj instalirali tri ilegalne laboratorije za proizvodnju marihuane, koju su potom distribuirali korisnicima širom Evrope. Lemajić je uhapšen 21. septembra prošle godine i označen je kao organizator ove kriminalne organizacije. Takođe, sumnja se da je blizak članovima "nikšićke grupe", koja se navodno bavi proizvodnjom i prodajom droge, zelenašenjem, iznudama, ali i pripremanjem ubistava - navodi izvor Kurira i dodaje da je "nikšića grupa" poznata i po svojoj bliskosti s ozloglašenom "barskom grupom".

foto: MUP Srbije

Prema njegovim rečima, policija je u dvogodišnjoj akciji u pomenutim zemljama pronašla i zaplenila ukupno 105, 6 kilograma marihuane, 1,4 kilograma heroina, 3,5 kilograma kokaina, 12,5 kilograma tableta paracetamola, kao i 61.000 evra. Takođe, otkrivene su tri laboratorije sa 3.354 biljke kanabisa i veća količina opreme za laboratorije.

- Sumnja se da su uz pomoć kurira prevozili drogu u vozilima sa specijalno izrađenim bunkerima, a na taj način su, pretpostavlja se, transportovali kokain i heroin zemljama Evrope. Bavili su se i takozvanim uslužnim transportom, odnosno distribuiranjem narkotika za druge krimi-organizacije uz određenu nadoknadu - dodaje naš sagovornik.

ČINJENICE

Šta je sve zaplenjeno:

- 105,6 kilograma marihuane - 1,4 kilograma heroina - 3,5 kilograma kokain, - 12,5 kilograma tableta paracetamola - 61.000 evra - 3.354 biljke kanabisa

(Kurir.rs/Dušan Stamenković/Foto: MUP Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track