NARKO-BANDE U KRIZI ZBOG KORONE: Cena droge raste, dilovanje narkotika na minimumu, OBUSTAVLJEN RAT KLANOVA
Foto: Profimedia

VIRUS POREMETIo KRIMINALNE GRUPE

NARKO-BANDE U KRIZI ZBOG KORONE: Cena droge raste, dilovanje narkotika na minimumu, OBUSTAVLJEN RAT KLANOVA

Crna Hronika -

Stručnjaci smatraju da karteli pokušavaju da nađu način da distribuiraju narkotike do kupaca. Roba iz Južne Amerike teško stiže u evropske luke, a dalji transport je problematičan zbog karantina

Posledice pandemije osećaju i kriminalne grupe širom sveta, a koronavirus znatno je smanjio njihove aktivnosti, od šverca narkotika i pranja novca pa do krvave borbe za prevlast.

Prema podacima MUP, stopa kriminala je od uvođenja vanrednog stanja u Srbiju smanjena za 55 odsto, a kriminalom u doba korone bave se i svetske bezbednosne organizacije. Prema izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala, region Balkana je poslednjih nedelja doživeo „smanjenje broja ubistava i pljački“.

- Očekuje se manje mafijaških ubistava u narednim mesecima u Srbiji i Crnoj Gori - izjavio je za strane medije Kris Dalbi, član ove organizacije.

Mark Šo, direktor Globalne inicijative, objašnjava zbog čega je to tako. - Zatvaranje granica na svim kontinentima i ograničenje kretanja paralizovali su međunarodnu trgovinu narkoticima. Pandemija je poremetila organizovani kriminal - potvrđuje Šo, dok Dalbi dodaje da je „ograničenje kretanja otežalo i prodaju droge krajnjim korisnicima“.

- Zabrana izlaska iz kuća i prisustvo vojske i policije na ulicama sveli su dilovanje narkotika na minimum, kao i obračune bandi - pojasnio je.

Kriminolog Zlatko Nikolić

DROGA U HUMANITARNOJ POMOĆI?

foto: Milenkovic Milovan

Zlatko Nikolić kaže da smatra da su izvesne količine kokaina tokom prethodna dva meseca dopremljene u evropske luke, ali da se radi o tovarima koji su još ranije bili otpremljeni sa tla Južne Amerike. - Moguće je i da latinoamerički karteli spuštaju cenu kokaina kako im ne bi stajao, ali s druge strane, cena u maloprodaji raste zbog većeg rizika za dilovanje, jer su sitniji dileri u problemu zbog celokupne situacije. Moguće je i da narkotike pokušavaju da prošvercuju uz medicinsku opremu ili humanitarnu pomoć u vidu hrane - kaže Nikolić.

Ipak, svetski stručnjaci smatraju da veliki mafijaši pokušavaju da nađu način da se prilagode novonastaloj situaciji. Izvori španskih medija navode da su pošiljke kokaina tokom aprila stizale iz Kolumbije u luke u Barseloni i Kosta del Solu.

- Veruje se da su karteli našli način da transportuju robu. U prilog tome govori i likvidacija Dejana Stanimirovića Markosa u Kolumbiji, koji je, kako se veruje, bio tamo da nadgleda pošiljku ka Evropi - navode izvori medija i dodaju da roba slabo cirkuliše kopnenim putem.

Zlatko Nikolić, kriminolog, takođe smatra da će organizovane bande pokušati da nađu „novi sistem rada“.

- Šverc onolikih tona kokaina, o kojima smo slušali godinama, verovatno je moguć i sada, ali je to veliki rizik i to se trenutno izbegava - kaže Nikolić i dodaje: - Atmosfera za šverc sada je pet puta opasnija nego inače, a cena narkotika u maloprodaji vrtoglavo raste.

Kurir.rs/ Branka Travica Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja