Beograđanke zaglavljene na stenama Ovčarsko-kablarske klisure SPASENE
Foto: GSSS

Devojke na bezbednom

Beograđanke zaglavljene na stenama Ovčarsko-kablarske klisure SPASENE

Crna Hronika -

Čuvari zaštićenog područja Ovčarsko - kablarske klisure spasili devojke koje su bile zaglavljene u stenama nesto pre dolaska spasioca Gorske službe spasavanja Srbije koji su po pozivu krenuli iz Beograda.

Čuvar i jedan od spasioca koji su prvi stigli do devojaka Goran Nikolić za Kurir kaže da su dobili poziv od čoveka koga su takođe devojke zvale za pomoć.

- Spasioci su krenuli iz Beograda i logično je bilo da krenemo i mi jer smo bili u prednosti, odnosno mogli smo pre da odreagujemo. Kada nam je čovek javio za poziv devojka locirali smo ih tako što smo bili sa njima na telefonskoj vezi - objašnjava Nikolić.

Prema njegovim rečima devojke su bile na stazi koja nije predviđena za one koji nemaju iskustva.

- Obeleženom stazom su otišle na vrh Kablara i kada je trebalo da se vrate odlučile su da promene stazu i tako se našle u bezizlaznoj situaciji jer su obe neiskusne. Našle su se na strmoj stazi i nikako nisu mogle da nastave put. Kada smo stigli do njih polako uz našu pomoć došli smo do podnožja planine. Srećom niko nije povređen ubrzo nakon toga stigli su i spasioce Gorske službe - rekao je Nikolić.

On ističe da ovaj slučaj treba da posluži za nauk drugima da se ne upuštaju u eksperimentisanje staza ukoliko nemaju nikakvog iskustva u planinarenju.

- Banja ima preko 50 kilometara obeleženih staza. Među njima su one za obične i neiskusne posetioce ali i one koji imaju iskustva na strmim i težim stazama. Svako treba da zna svoje mogućnosti i da se shodno tome ponaša - rekao je naš sagovornik.

Podsetimo, devojke su oko 17 sati zvale Gorsku službu spasavanja Srbije navele da su zaglavljene u steni u Ovčarsko - kablarskoj klisuri.

(Kurir.rs /J. Rafailović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track