HAOS NA SUĐENJU ZA UBISTVO KRISTINE NA BENZINSKOJ PUMPI: Srebrić nije hteo da menja iskaz, svađa advokata i sudije
Foto: Vladimir Milovanović, Privatna Arhiva, Printscreen Facebook

UŽAS OD PRE TRI GODINE

HAOS NA SUĐENJU ZA UBISTVO KRISTINE NA BENZINSKOJ PUMPI: Srebrić nije hteo da menja iskaz, svađa advokata i sudije

Crna Hronika -

"Ne želim da iznosim odbranu, niti da odgovaram na pitanja. Ostajem pri odbrani i izjavi koji sam dao na saslušanju u tužilaštvu i ne osporavam ništa iz optužnice", ovo je u Višem sudu u Beogradu na suđenju Milošu Srebriću za ubistvo Kristine Kaplanović pre tri godine na benzinskoj pumpi, rekao drugooptuženi Stefan Rokvić, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog dela i počinioca.

On je tako priznao krivicu, a u istrazi je ispričao da je to veče vozio Srebrića u njegovo selo kod Velike Plane i da je stao na autoputu da ovaj nešto uzme sa pumpe. Posle su nastavili put, a tek sutradan je čuo za ubistvo devojke i povezao šta se desilo. Navodno je dobio ozbiljne pretnje da nikome ništa ne priča i sklonio se u inostranstvo. Vratio se u novembru prošle godine kada je odlučio da progovori. Sada u sudnici nije ni pogledao Srebrića.

Pošto je Rokvić odbio da odgovara na pitanja, Srebrićevi branioci Jugoslav Tintor i Vladan Jeftić najavili su da će tražiti da se zapisnik sa saslušanja u tužilaštvu proglasi nezakonitim i izdvoji iz spisa, ukoliko ne dobiju mogućnost da ga preispitaju u sudnici.

"To se kosi sa pravom na pravično suđenje Srebriću i na tom iskazu se ne može zasnivati presuda", kaže Tintor.

"Bilo bi čistije da je tužilaštvo sklopilo sporazum sa Rokvićem i da on i ne ulazi u sudnicu, nego da dođe ovde i kaže neću da pričam. Spremio sam tristrane pitanja, ali dobićete ih u formi primedbi".

Srebrićevi branioci su tražili da se neposredno ispita veštak Dragomir Vasiljević koji je pratio bazne stanice iz te večeri i svedok Dragan Stanković, koji je u vreme ubistva bio na autoputu kod pumpe. Jeftić je zatražio da se uporedi kako je prema detaljnom opisu Rokvića Srebrić bio obučen te večeri, a kako je obučena osoba koja se vidi na snimku.

Tužilaštvo i Rokvićev branilac usprotivili su se pozivanju veštaka i novog svedoka, jer smatraju da je suvišno i nepotrebno i da se nalaz veštaka može pročitati.

Prilikom iznošenja primedbi Tintor i Jeftić su došli u sukob sa sudijom Marinom Anđelković i na kraju zatražili njeno izuzeće. Jeftić je hteo da iznese još jedan predlog dokaza, ali mu sudija nije dozvolila, jer je završila sa dokaznim predlozima. Dva puta ga je opomenula i zapretila novčanom kaznom. Posle je opomenula i Tintora.

"Način na koji vodite predmet dovodi u sumnju vašu nepristrasnost", rekao je Tintor sudiji.

"Sečete branioce, svaku moju treću rečenicu prekidate, ulazite u polemiku. Sporan je način kako parafrazirate reči branilaca u zapisnik. Skraćujete i izvitoperite rečenice u duhu da se degradira ono što je rečeno, pa ne može da se vidi prava suština i smisao. Iz petnih žila se borimo da unesemo ključne stvari odbrane. Mi nismo u školi pa da nam pretite 'sedi dole' i 'spusti ruku'. Suđenje je živ proces i mora da mi se dozvoli da reagujem u realnom vremenu, posebno ako mi se gaze procesna prava. Ne mogu da se šćućurim ovde i ćutim".

Sudija Anđelković je odgovorila da do sada nije imala branioce koji stalno ustaju da nešto kažu, govore kad hoće i ne poštuju proceduru procesa.

"Žalosno je što sud ne može da traži vaše izuzeće", odgovorila je Tintoru.

Pošto je sudsko veće trebalo da se povuče da odluči o prigovorima Srebrićevih branilaca, Jeftić je insistirao da ne mogu da odlučuju pre nego što odbrana kaže još jedan prigovor koji ima.

"Previše gledate filmove, sad ću početi da vas kažnjavam", rekla mu je sudija.

Nakon toga je Tintor zatražio njeno izuzeće, ali mu nije dozvoljeno da obrazloženje izdiktira u zapisnik.

"Evo primera zašto tražim vaše izuzeće, unosite u zapisnik ono što vama odgovara, pričao sam osam minuta, detaljno obrazlagao izuzeće, a vi ste uneli tri polurečenice", kazao je Tintor.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track