ZA USPON BELIVUKA KLJUČNA JE 2017.! Rebić o hapšenju Velje Nevolje: ČOVEK JE KVARLJIVA ROBA
Foto: printscreen RTS

DIREKTOR POLICIJE OTKRIO ČIJE SU KOSTI NAĐENE U VINČI

ZA USPON BELIVUKA KLJUČNA JE 2017.! Rebić o hapšenju Velje Nevolje: ČOVEK JE KVARLJIVA ROBA

Crna Hronika -

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je večeras da se nastavlja prikupljanje podataka u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Viši sud u Beogradu saopštio je 6. februara za šta se terete pripadnici grupe Veljka Belivuka koji su uhapšeni u četvrtak i kojima je određen pritvor do 30 dana. Među krivičnim delima za koja su optuženi su teška ubistva, porizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je, gostujući u emisiji Oko na RTS, da ne može da otkrije detalje kako ne bi ugrozili istragu, kojom rukovodi tužilac za organozovani kriminal i on je jedini ovlašćen da saopšti javnosti ekskluzivitete.

- Na MUP je težak posao u narednom periodu, treba da nastvimo prikupljanje podataka, da nastavimo veštačenja, sva lica koja su imala kontakte povezati i anlaizirati i očekuje nas da iskontrolišemo finansijske tokove - rekao je Rebić.

Rebić ukazuje da je 2017. godina bila ključna za uspon Belivuka, kada je na u Beogradu na tramvajskim šinama ubijen Vlastimira Miloševića. Belivukova gripa imala je podršku iz policijskih redova. Osvrćući se na to, Rebić je rekao da ga je sramota i da je čovek kvarljiva roba.

"Unutrašnja kontrola radi na utvrđivanju drugih okolnosti", istakao je Rebić.

Govoreći o napisima u medijima da su se na deponiji u Vinči pojavile ljudske kosti koje se dovode u vezu sa kriminalnom grupom i njihovim zlodelima, Rebić kaže da nije potvrđeno da su ljudskog porekla, već životonjskog, ali se istraga nastavlja.

Osvrćući se na to koliko je teško prikupljati dokaze, Rebić kaže da poseduju određene dokaze, ali jedno su operativna saznanja, a drugo je imati adekvatne dokaze za sud.

"Uliva mi povernje Kriminalistički centar, sva veštačenja i forenzoka, verujem da će se svi dokazi pokazati kao čvrsti", kaže Rebić.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija smatra da je hapšenje dobar potez.

"Ovo hapšenje je dobar znak da je država krenula u obračun. Pošto nema mnogo tragova i leševa, oni su sigurno koristili čistače. Koristili su čistače i iskustva meksilkih kartela. To su ekipe koje dolaze posle ubistva, a ne učestvuju u njemu. Koristili su usluge ljudi koji se bave čišćenjem tragova. Imam neke informacije da su u Crnoj Gori boravile ekipe iz Južne Amerike koje su obučavale ljude kako da se unište tragovi ubistava. Zato imate nestanak, a ubijenog nigde", kaže Nicović.

To znači, napominje, da se preliva kriminal u Srbjiu, jer je ona atraktivna za sve kriminalne grupe, ne samo za kriminal, nego i za ulaganja i pranje novca.

"Treba obratiti pažnju da oni imaju mnogo mladih sledbenika. Vi nemate navijača starijeg od 40 godina. Koristili su mlade kao rezervoar za animiranje grupe. Napravili su sistem - prirodni opijati za bogate, sintetičke droge za sirotinju", ističe Nicović.

Važno je, kaže, da policija napravi ekipu koja nije imala nikave kontakte sa navijačima.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track