MANJAK DELIO PARE VOĐAMA CARINSKE MAFIJE! Sumnja se da je radio po nalogu Slaviše Kokeze, DOKAZI VODE KA PREDSEDNIKU FSS
Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

Nastavlja se istraga epske pljačke državnog budžeta

MANJAK DELIO PARE VOĐAMA CARINSKE MAFIJE! Sumnja se da je radio po nalogu Slaviše Kokeze, DOKAZI VODE KA PREDSEDNIKU FSS

Crna Hronika -

Nemanja Manjak (35), bivši šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Upravi carine, priveden je juče zbog sumnje da je bio jedan od organizatora epske švercerske pljačke državnog budžeta, koja se meri stotinama miliona evra!

Kako sumnjaju u policiji, Manjak je kontrolisao carinska skladišta u kojima je švercovana roba, a bio je zadužen i za raspodelu novca vođama "carinske mafije". Prema operativnim podacima, na čelu ove mafije bio je predsednik FSS Slaviša Kokeza! Izvor iz istrage kaže da je privođenje Nemanje Manjka samo nastavak opsežne istrage dugogodišnjeg šverca cigareta, nafte, automobila i luksuzne robe, kojim je, kako se procenjuje, budžet Republike Srbije opljačkan za više od 640 miliona evra!

- Sumnja se da je Manjak radio po direktnom nalogu Slaviše Kokeze, koji je, kako se sumnja, i osmislio organizaciju paralelne carine, pomoću koje se roba švercovala u našu zemlju bez ikakve kontrole. Na osnovu brojnih prikupljenih dokaza, ali i na osnovu svedočenja insajdera, Manjak je, po Kokezinom nalogu, ustupao carinska skladišta ljudima koji su tamo prepravljali dokumente o uvozu i izvozu i pretovarali švercovanu robu, koja se potom prodavala u EU, ali i u našoj zemlji - objašnjava naš izvor.

Sva zarada od šverca nafte, cigareta, vozila i druge luksuzne robe delila se među organizatorima "carinske mafije", kojih je, prema operativnim saznanjima, bilo najmanje petnaest!

Dan pre Manjka saslušan je i doskorašnji direktor Carine Miloš Tomić. On je, kao i Manjak, u početku negirao da je učestvovao u švercu, pravdajući se da on nije bio toliko bitan "igrač" da bi morao da zna šta se sve krišom radilo u Carini, ali je više puta uhvaćen da govori neistine. Na kraju je otkrio dosta toga inspektorima što će pomoći u daljoj istrazi. Slično se desilo i dok je saslušavan Manjak - kazao je naš izvor.

Odbili poligraf

Podsetimo, tokom istrage "carinske mafije", ali i zločina klana Veljka Belivuka, saslušano je više državnih funkcionera, carinika, policajaca i kriminalaca, i skoro svi su izbegli poligraf. Među njima je i Kokeza, koji je dao iskaz u SBPOK zbog svojih veza sa Belivukom. Kad mu je ponuđeno da na poligrafu odgovori samo na jedno pitanje, koje se odnosi na pripremu atentata na predsednika Aleksandra Vučića, Kokeza je to odbio, pravdajući se da ga je tako savetovao prvi čovek Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Prema njegovim rečima, insajderi koji već uveliko sarađuju sa policijom i tužilaštvom ukazali su na to da su na čelu "carinske mafije" bili Slaviša Kokeza i njegovi saradnici u vrhu MUP.

- U celoj priči nije mala ni uloga klana Veljka Belivuka, koji je uhapšen 4. februara, baš na dan kad je Tomić smenjen sa mesta direktora Carine. Prema prvim saznanjima, Belivuk je posredovao između Kokeze i Manjka s jedne strane, i vlasnika carinskih skladišta sa druge strane. Pošto je kroz ta skladišta prošlo na stotine kamiona bez ikakve policijske i carinske kontrole, vrlo je moguće da je u tim tovarima bilo čak i droge, što je bio Belivukov primarni "biznis". Dalja istraga će sigurno rasvetliti sve to - napominje naš sagovornik.

Manjak je, inače, pre Carine radio kao zamenik generalnog direktora u JKP "Zelenilo" u Beogradu i bio je blizak određenim strukturama u beogradskom odboru SNS.

U policiji je potvrđeno da će se saslušanja državnih funkcionera nastaviti.

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja