IKONOPISAC POGNUTE GLAVE SLUŠAO PRESUDU: Grahovac izbegao maksimalnu kaznu za monstruozno ubistvo starice u Nišu
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

viši sud u nišu

IKONOPISAC POGNUTE GLAVE SLUŠAO PRESUDU: Grahovac izbegao maksimalnu kaznu za monstruozno ubistvo starice u Nišu

Crna Hronika -

Viši sud u Nišu izrekao je danas prvostepenu presudu od 30 godina zatvora Vladanu Grahovcu (27) iz Raške zato što je 1. septembra 2019. godine u toku noći svirepo i iz koristoljublja ubio Jelicu Tatarovski (82) u njenom stanu na Bulevaru Zorana Đinđića u tom gradu.

Tužilaštvo je tražilo da se ovom nesuđenom ikonopiscu izrekne kazna od 40 godina jer je kobne noći zazvonio jadnoj starici na vrata, a kad mu je Jelica otvorila, pošto ga je poznavala jer je u zgradi ranije živeo s bratom, nastao je košmar.

Vladan je baka Veru, kako su je komšije zvale, ubo nožem 26 puta i čak osam puta udario čekićem, nakon čega je Nišlijka izdahnula. Nakon toga je pokušao da ukloni tragove, ali dok je izlazio snimile su ga kamere u zgradi. Nakon masakra je uzeo 760 evra iz stana i sa prethodno kupljenom kartom otišao za Beograd.

Grahovac se na ranijim ročištima "vadio" da je bio pod opijatima i alkoholom, pokušavajući da dokaže svoju neuračunljivost, ali veštačenjem je dokazano da je bio uračunjljiv i da je planirao teško ubistvo za koje je i osuđen.

Grahovac je saslušao presudu, a nekoliko puta je pognuo glavu prema podu, verovatno shvatajući da će iz zatvora izaći kao star čovek.

Sudija Mirko Drašković rekao je na izricanju presude da su razmotrene sve činjenice i da je sudsko veće donelo odluku kao odgovor pravde za nedužnu smrt starice.

- Najviše dvoumljenja je bilo da li ste zločin učinili iz koristoljublja jer ste tvrdili da 760 evra nađenih kod vas potiču od prodaje slika. Na osnovu dokaza, odnosno pronađene krvi na novčanicama zaključeno je da je to bio Jeličin novac. Vi niste izneli ni jedan dokaz da ste taj novac zaista zaradili. U stanu nedužne starice bilo je još 12.000 evra, ali to što ih eventualno niste uzeli ne menja stav da je pokradena - rekao je sudija Drašković obraćajući se Grahovcu sa "gospodine".

Drašković je rekao da je Grahovcu olakšavajuća okolnost to što je izrazio kajanje na prošlim suđenjima, pa mu nije određeno 40, nego 30 godina zatvora. Sudija je napomenuo da Grahovčevi navodi da je imao težak život ne mogu biti opravdanje za ovako gnusan zločin. Grahovac je inače ranije pričao kako je bio silovan u detinjstvu i kako je često bio na drogama i alkoholu.

Maja Marković, unuka pokojne baka Vere, napomenula je da nije zadovoljna presudom jer je njena baka preživela masakr u stanu i za to, kako je rekla, ubica zaslužuje kaznu od 40 godina.

- Smatram da je zaslužio maksimalnu kaznu. Ja nisam znala zapravo šta je sve preživela baka Vera dok medicinski veštak nije izveo rekonstrukciju povreda. To je strašna bol tako da mislim da ni maksimalna kazna nije dovoljna za takav zločin - rekla je Markovićeva na kraju suđenja.

Naglašava da očekuje da će se tužilaštvo žaliti na ovu presudu.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track