STIGLA PRESUDA MALČANSKOM BERBERINU: Branilac Ninoslava Jovanovića najavio žalbu
Foto: Ž. I., Kurir

doživotna

STIGLA PRESUDA MALČANSKOM BERBERINU: Branilac Ninoslava Jovanovića najavio žalbu

Crna Hronika -

Advokat Milena Stojanović, branilac po službenoj dužnosti Ninoslava Jovanovića (48) koji je 5. januara ove godine osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnjakinja, podneće žalbu na prvostepenu presudu.

Zbog složenosti predmeta i nastojanja da presuda bude perfektna, više od tri meseca bilo je potrebno da Viši sud pismeno izradi presudu i dostavi je advokatu odbrane, kako bi on mogao da se izjasni o žalbi.

- Presuda protiv Ninoslava Jovanovića nam je stigla, izjavićemo žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja - kazala je danas advokat Stojanović.

Prvu presudu doživotne robije izrečenu nakon stupanja na snagu izmena Zakonika o krivičnom postupku, zloglasnom Malčanskom berberinu, izrekla je sudija Višeg suda Tamara Savić.

Obrazlažući presudu Savić kazala da je činjenično stanje utvrđeno delimično Jovanovićevim priznanjem, iskazom oštećene kao i pisanim dokazima, uviđajem izvršenim u Malči, Orešcu i vozilu kojim je dete oteto.

- Takođe, imali smo i brojne materijalne tragove koje je veštačio Zavod za sudsku medicinu, ista ustanova je veštačila i telesne povrede koje su posledica seksualnog delikta. Sud se takođe bavio i subjektivnim elementima dela, utvrđeno je da je okrivljeni bio uračunljiv. To je pokazalo psihijatrijsko veštačenje, on je 29 dana bio u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a sud je prihvatio predlog odbrane da se radi pravilnog utvrđivanja ove činjenice, ispituju dva veštaka, psihijatar i psiholog.

- Utvrđeno je da je delo učinio sa direktnim umišljajem, svestan da je žrtva dete, da su njegova dela bila zabranjena i protivpravna. Od otežavajućih okolnosti sud je uzeo u obzir njegovu raniju osuđivanost, da je Jovanović višestruki specijalni povranik koji je jedanaest puta osuđivan a u zatvoru je bio više od 25 godina.

- Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine ali je delo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo – kazala je sudija Savić.

Pravosnažnu presudu Jovanović čeka u pritvorskoj jedinici niškog Kazneno popravnog zavoda.

(Kurir.rs/ Tegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track