DETALJI ISTRAGE O PRODAJI SLIKE VREDNE 600.000 €: Prikriveni agenti srpske policije glumili stručnjake za umetnine
Foto: Kurir, screenshot Pink tv

isplanirana akcija

DETALJI ISTRAGE O PRODAJI SLIKE VREDNE 600.000 €: Prikriveni agenti srpske policije glumili stručnjake za umetnine

Crna Hronika -

Prikriveni agenti srpske policije učestvovali su u hapšenju četvoročlane kriminalne grupe koja je htela Muzeju Vojvodine u Novom Sadu da proda sliku "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" za 600.000 evra!

Oni su, naime, glumili stručnjake koje je muzej navodno poslao u Švajcarsku kako bi procenili autentičnost te slike, koja je ukradena još 1993. iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu.

Kako je rekao izvor iz istrage, Slobodan Gajin (76) i Ratko Dragićević (44), koji su se nalazili u Švajcarskoj, dogovorili su se sa Beograđanima Dejanom M. (49) i Nebojšom D. (70) da ukradeno umetničko delo ponude Muzeju Vojvodine.

Isplanirana akcija

- Čim su Dejan i Nebojša pozvali muzeji rekli da hoće da prodaju "Blagoveštenski sabor", odmah je obaveštena policija. Budući da se radi o kulturnom dobru od izuzetnog značaja, odlučeno je da se u celu akciju uključe prikriveni agenti - tvrdi dobro upućen sagovornik i dodaje:

- Uprava muzeja je po dogovoru sa poli- cijom posle nekoliko dana odgovorila osumnjičenima da prihvata ponudu i da će otkupiti ume- tničko delo. Među- tim, pre isplate no- vca zahtevano je da stručnjaci, koje će muzej poslati, mo- raju da procene autentičnost slike, kao i da je pregledaju zbog mogućih oštećenja.

Nakon toga, Dejan i Nebojša su iz Beograda pozvali Gajina i Dragićevića, koji su bili u Švajcarskoj, i saopštili im zahtev muzeja.

- Slobodan i Ratko su rado prihvauslov i sastanak je ugovoren u jednom gradu u Švajcarskoj. Posle nekoliko dana, islednici, koji su glumili stručnjake za umetnine, došli su u stan u kom im je Slobodan Gajin pokazao "Blagoveštenski sabor". Kada su se uverili da je umetničko delo original, naši agenti su obavestili švajcarsku policiju, koja je upala u stan i privela Gajina i Dragićevića - rekao je izvor iz istrage.

Vlaho Bukovac, Blagoveštanski sabor
foto: TV Pink Printscreen

Nakon što su ova dvojica završila iza rešetaka, a "Blagoveštenski sabor" u rukama prikrivenih agenata, o svemu je obaveštena Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u centru Beograda uhapsila posrednike Dejana M. i Nebojšu D.

- Inspektori su upali u više njihovih štek-stanova, u kojima su pronašli veliku količinu različitih umetničkih dela. Sve umetnine su zaplenjene i odnete na veštačenje kako bi se utvrdila njihova autentičnost i poreklo - dodaje on.

Istorija Sabora

"Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" naslikao je poznati srpski slikar Vlaho Bukovac. Inače, taj sabor je jedan od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj. Na njemu je zahtevana autonomija, koja bi podrazumevala teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica. Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić. Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.

Muzej: Zahvalni smo srpskoj policiji

Direktorka muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac kaže da su svi zaposleni u toj ustanovi izuzetno zahvalni policiji na trudu da se slika vrati tamo gde i pripada.

- Pretpostavljamo da je reč o originalnoj slici, imajući u vidu da na njoj postoji natpis malim ćiriličnim slovima, koji je ujedno i potpis autora. Kada se delo vrati u Muzej, izvršićemo dodatne fizičko-hemijske analize kako bismosto odsto potvrdili njegovu autetičnost - kaže Stanković Pešterac.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja