TAJNA OPERACIJA META RAZOTKRILA PLANOVE VOĐE ŠKALJARACA VUKOTIĆA: Kovao planove za ubistva Zvicera, Kašćelana, Velje i Mareta?!
Foto: Printscreen/ Instagram

crnogorsko tužilaštvo podiglo optužnicu

TAJNA OPERACIJA META RAZOTKRILA PLANOVE VOĐE ŠKALJARACA VUKOTIĆA: Kovao planove za ubistva Zvicera, Kašćelana, Velje i Mareta?!

Crna Hronika -

Specijalno državno tužilaštvo je, u predmetu kodnog naziva "Meta", podigilo optužnicu protiv navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, zatim J. M, M. A, M. M, I. D, T. H. i K. K. zbog sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i krivična dela teško ubistvo u pokušaju.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je, na konferenciji za medije SDT-a i Uprave policije, rekao da se Vukotić, prema do sada prikupljenim podacima, sumnjiči da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a koje je trebalo da bude izvršeno na Aerodromu Tivat.

Tereta ga i da je krajem prošle godine podstrekavao članove te kriminalne grupe da ubiju navodne vođe kavačnog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

- Prikupljajući dokaze u cilju identifikacije svih učesnika krivično pravnog događaja koji je obuhvaćen optužnicom od 2. jula 2021. godine identifikovan je i drugi organizator ove kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo, kao i drugih krivičnih dela na teritoriji Crne Gore. Preduzetim radnja kao jedan od organizatora pored J. V. identifikovan je i okrivljen J. V. koji se, prema do sada prikupljenim dokazima, sumnjiči da je, u okviru kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih dela ubistva i teška ubistva, davao uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih dela. Vrbovao je lica za pripadnike kriminalne organizacije, planirao izvršenje krivičnih dela, obezbeđivao novac radi vršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana - kazao je Čađenović.

Takođe, uloga J. V. je bila da obezbeđuje vatreno oružje i eksplozive za izvršenje krivičnih dela, sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje lica koja treba ubiti, određuje vreme, mesto i način izvršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana, podstrekava druga lica na izvršenje krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija formiran.

Čađenović je istakao da je izvršenje ovih krivičnih dela spriječeno delovanjem službenika Uprave policije koji su uhapsili pripadnike kriminalne organizacije koji su trebali da izvrše ova dela.

- A u nastavku delovanja u cilju razbijanja ove kriminalne organizacije zaplenjena je i eksplozivna naprava koja je trebala da bude upotrebljena radi lišenja života R. Z. i S. K. - kazao je Čađenović.

SDT je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Vukotića zbog sumnje da je izvršio krivična dela stvarnaje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem podstrekavanja i teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

Prema dokazima, za svaku radnju bila je formirana posebna chat grupa koja je obavljala ili nabavljala sredstva, odnosno radila u interesu kriminalne organizacije, a da nisu bili u spoznaji ko su drugi pripadnici i šta oni treba da rade.

(Kurir.rs/Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track